Anunțul momentului cu privire la festivitățile de sfârșit de an școlar. În ce condiții vor putea participa părinții
Noile măsuri de relaxare ale restricțiilor, potrivit cărora părinții pot fi prezenți în cadrul festivităților și serbărilor școlare la final de an, vor aduce nemulțumiri în rândul multor români. Din păcate, spre deosebire de alți ani, mulți părinți nu vor putea fi alături de copii într-unul dintre cele mai importante evenimente din viața lor.
Ce prevăd măsurile de relaxare de la 1 iunie
Potrivit noilor măsuri de relaxare valabile de la 1 iunie, festivitățile școlare vor putea fi desfășurate atât în aer liber, cât și în spațiu deschis, dar cu un număr de persoane limitat și cu anumite condiții care trebuie respectate. Astfel, la serbările școlare vor putea participa fără restricții elevii și cadrele didactice, însă nu se va întâmpla același lucru pentru părinți și rudele elevilor.
Potrivit noilor măsuri de relaxare aprobate de CNSU, Guvernul a stabilit că, pentru a putea fi prezenți la evenimentele școlare, aparținătorii vor trebui să arate dovada vaccinării anti-Covid-19 sau să prezinte un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte. De asemenea, aceștia au acces și dacă au trecut deja prin boală.
„Festivitățile organizate în spații deschise, prilejuite de terminarea anului școlar să poată fi desfășurate cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Părinții trebuie să prezinte documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității) în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății”, se arată în noile documente.
Ce spune președintele Consiliului Național al Elevilor despre noile reguli
Rareș Voicu a ținut să-și exprime părerea vizavi de noile reguli privind desfășurarea festivităților școlare la final de an. Potrivit acestuia, restricțiile pentru acest tip de eveniment sunt similar cu cele ale oricăror evenimente care au loc în spații închise sau deschise, iar informațiile au fost transmise tardiv, având în vedere că pe data de 4 iunie se încheie anul școlar pentru elevii din clasele terminale.
”Dacă ne uităm la componența întregului act normativ aprobat ieri de către CNSU, vedem că măsurile care se aplică pentru festivitățile de premiere sunt cam aceleași care se aplică și pentru orice alt eveniment.
Adică, în general, având în vedere că în majoritatea liceelor avem generații de clasa a XII-a de peste 100 de elevi, automat numărul de părinți va fi dublu. În acest context, ținând cont că, dacă au loc la exterior, la evenimente pot participa maximum 70 de persoane, fără a exista obligativitatea vaccinării și la interior limita este de 50, cumva măsura vine în aceeași cheie. Așa că nu văd că ar fi ceva special pentru festivitățile de premiere.
Dar ce pot spune este că am vorbit cu colegii din întreaga țară și chiar și eu sunt în clasa a XII-a și mă aflu în această situație, era nevoie de o clarificare. Poate e un pic tardivă, ținând cont că, pentru noi, anul școlar se va încheia pe data de 4 iunie, însă mai bine mai târziu decât niciodată”, a declarat Rareș Voicu, președintele consiliului Național al Elevilor.