Anunțul lui Viktor Orban despre războiul Rusia – Ucraina. Putin sigur va fi de acord
Premierul Ungariei nu se dezice nici în ultimul său discurs de legăturile cu Rusia, iar anunțul lui Viktor Orban despre războiul Rusia -Ucraina, nu face altceva decât să pună și mai multe paie pe foc. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că întreruperea relațiilor cu Rusia nu ar fi în interesul național al țării, iar motivația este una vizibilă, și anume Ungaria este puternic dependentă de Rusia pentru nevoile sale energetice.
Ungaria, UE, Viktor Orban și Vladimir Putin
După cum bine știm, Ungaria este membră UE din 2004, iar în 2007 intra cu drepturi depline în spațiul Schengen. Mulți români, poate frustrați de această situație, s-au întrebat cum a reușit Ungaria să inte în UE, având un premier declarat clar ca susținător al lui Vladimir Putin.
Istoric vorbind la momentul aderării guvernarea Ungariei era deținută de Partidul socialist al lui Péter Medgyessy, acesta fiind premier între 2002 și 2004, anul aderăriii, dar tehnic vorbind, artizanul acestui demers era chiar Viktor Orban, care deținuse mandatul de premier din 1998 și până în 2002, când socialiștii câștigau majoritatea.
Încă din primii ani de politică, Viktor Orban dădea semne de înclinare a fidelității politice către Kremlin, dar nu atât de pregnante ca după revenirea sa la conducerea guvernului din 2010, având în vedere că din 2002 și până în 2010, socialiștii reușeau să-și menținp o majoritate politică pentru a putea avea un guvern socialist.
Odată cu declanșarea conflcitelor în această parte de Europă, generate de Vladimir Putin, premierul Viktor Orban se plasa în dreapta lui Vladimir Putin, susținând doar declarativ demersurile aestuia, fărăa se implica direct, cu toate că multe voci din spațiul Danubiano-Pontic l-au acuzat pe premierul maghira de implicarea sa în anumite sapecte,d ar nedovedite.
Și vine 24 februarie 2022, ziua declanșării invaziei în Ucraina, iar Viktor Orban, stând în expectativă, ușor, ușor, își anunța încă odată loialitatea sa față de Kremlin,bine, unul din motivele evidente fiind că Ungaria este puternic dependentă de Rusia pentru nevoile sale energetice.În cadrulședinețelor UE, unde s-au luat decizii de ajutorare a ucrainei, atât logsitc, cât și cu miliarde de euro, Viktor Orban a fost de fiecare dată cel care îl lua pe „nu” în brațe, ceea ce -ia adus și repercursuni financiare din partea Comisiei Europene.
Care este anunțul lui Viktor Orban despre războiul Rusia – Ucraina
Dar anunțul lui Viktor Orban despre războiul Rusia – Ucraina făcut în cadrul unei întâlniri cu mebrii de partid de ieri, așa cum spuneam la început, pune și mai mare presiune pe Europa, zgândărind în același timp și ego-ul lui Vladimir Putin, Orban dând impresia de singurul aliat din Europa centrală și de Est al lui Putin. Contrar rezoluției Uniunii Europene de a menține un front unit împotriva Rusiei în legătură cu invazia acesteia în Ucraina, premierul ungar Viktor Orban a promis că va menține relațiile cu Moscova.
„Ne vom păstra relațiile economice cu Rusia și asta le propunem și aliaților noștri, iar guvernul ungar nu consideră realistă sugestia că Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității Ungariei sau a Europei”, a declarat Orban în timpul discursului anual privind starea națiunii, ținut sâmbătă la Budapesta.
Discursul de o oră al lui Orban, sub sloganul „Pace și securitate”, s-a axat în principal pe invazia Rusiei în Ucraina, care va marca o aniversare de un an pe 24 februarie. În timp ce vorbea despre război, Orban a subliniat relația Ungariei cu Rusia. El a spus că, chiar dacă Ungaria a oferit ajutor de urgență Ucrainei și refugiu ucrainenilor care fug de război, „nu înseamnă că trebuie să renunțăm la relațiile noastre cu Rusia, pentru că acest lucru ar fi contrar intereselor noastre naționale.”
Ungaria este puternic dependentă de Rusia pentru a-și satisface nevoile energetice
În ultimul deceniu, sub conducerea lui Viktor Orban, Ungaria a creat legături economice și diplomatice puternice cu Rusia. De asemenea, a obținut acorduri majore cu Rusia privind petrolul, gazele și combustibilul nuclear. În timpul discursului său, Orban a acuzat, de asemenea, Uniunea Europeană că prelungește războiul Rusiei din Ucraina, spunând că, în loc să intermedieze pacea prin negocieri, Uniunea Europeană a înrăutățit situația prin sancționarea Rusiei și prin furnizarea de arme Ucrainei.
„Când Rusia a lansat atacul, Occidentul nu a izolat conflictul, ci l-a ridicat la un nivel paneuropean”, a mai spus Viktor Orban într-un discurs care a fost preluat și de televiziunea de stat din Rusia, în timp ce UE a criticat guvernul lui Orban pentru că a supravegheat erodarea constantă a instituțiilor democratice. În cea mai recentă dispută, UE a blocat fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria din cauza reformelor anticorupție.