Anunțul din Austria pentru aderarea României în Spațiul Schengen. Răsturnare de situație, s-a pus o singură condiție
Răsturnare de situație! Anunțul din Austria pentru aderarea României în Spațiul Schengen. Oficialii de la Viena s-au pus de acord asupra unei singure condiții, pentru a stopa blocarea procesului de integrare a țării noastre la spațiul de liberă circulație UE. În prima parte a anului 2023, vom ști mai clar poziția statelor europene privind demersul cu pricina.
Anunțul din Austria pentru aderarea României în Spațiul Schengen
În urmă cu peste o săptămână, Austria a blocat procesul de aderare a României la Spațiul Schengen. Totul ar avea legătură cu numărul prea mare de imigranți. La vremea respectivă, cancelarul de la Viena a explicat că un număr uriaș de migranți ilegal ar trece granițele țării noastre, deplasându-se către Austria.
Autoritățile austriece ar fi interceptat telefoanele mobile a 400 de persoane. Din discuțiile monitorizate pe dispozitivele electronice, ar fi rezultat că România a fost tranzitată de nu mai puțin de 20.000 de migranți. Datele guvernamentale neagă, însă, aceste informații, susținând exact contrariul.
După mai multe ședințe organizate în ritm de urgență la Strasbourg și Bruxelles, Austria a început să își schimbe atitudinea. Primul care a reacționat a fost cancelarul Karl Nehammer. Acesta a transmis că țara pe care o reprezintă nu este împotriva României. Totuși, pentru aderarea la Schengen, este necesară rezolvarea problemei migranților prin construirea unui gard la frontiera dintre Bulgaria și Turcia.
Acum, și ministrul de Externe austriac a oferit asigurări că „nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen”. Totul, cu o singură condiție: scăderea numărului de persoane care cer azil în Austria. Ministrul Alexander Schallenberg a explicat cât se poate de clar că, dacă problema migranților ilegali se rezolvă, România are undă verde la aderare.
„Nimic nu va mai sta în calea extinderii Spațiului Schengen”
„Sunt încrezător că vom putea să luăm măsuri cu adevărat aici în următoarele câteva luni, pentru a face lucrurile astfel încât cifrele să scadă. Atunci, cu siguranță nimic nu va sta în calea extinderii spațiului Schengen”, a declarat ministrul Alexander Schallenberg, într-o intervenție pentru agenția de presă APA.
Oficialul de la Viena a oferit asigurări că votul negativ primit de România privind integrarea în Schengen a fost unul de moment. În martie și septembrie 2023, vor avea loc noi întruniri privind procesul de aderare a țării noastre la spațiul de liberă circulație UE.
Totuși, România ar putea să afle mai repede care va fi poziția statelor europene privind aderarea sa la Schengen. Asta pentru că, potrivit europarlamentarului Vlad Gheorghe, pe 8 și 9 februarie va avea loc următorul Consiliu European. Atunci, problema migranților ilegali va fi ridicată din nou în discuție și dezbătută de către liderii europeni.