Anunțul BNR despre pensii și salarii. Cum vor suporta românii următoarea perioadă

de: Stan Nicu
03 06. 2020

Bugetul României este aruncat în aer, iar discuţia despre pensii şi salarii nu are nicio relevanţă economică, potrivit purtătorului de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

BNR, anunț despre pensii și salarii. Ce se va întâmpla în următoarea perioadă

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR a declarat că România îşi poate permite orice, însă economic îşi permite numai ce poate plăti, fâcând referire la mărirea pensiilor cu 40% și la dublarea alocațiilor pentru copii.

Bugetul este deja aruncat cu totul în aer, practic. Nu ştiu despre ce vorbim. Important este ca acest deficit bugetar pe care îl va avea statul român, să poată fi plătit, să poată fi acoperit. Nu are nici o relevanţă economică. Evident că e ruptă de o discuţie economică. Politic (România, n.r.) îşi poate permite orice. Economic îşi poate permite doar ceea ce poate plăti şi în acest moment limitele de plată pe care statul român şi le poate permite sunt evidente”, a declarat Dan Suciu la Digi 24.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. Sursa foto: g4media.ro

Incertitudini pe toate planurile

Potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, aceste măsuri pot fi realizate doar prin împrumuturi însă împrumuturile se fac la anumite dobânzi, care depind de o anumită realitate economică. Dan Suciu a precizat că, în acest moment, cheltuielile trebuie dimensionate corect având în vedere că elementele de criză încă nu pot fi dimensionate corect.

România este într-o mare incertitudine din cauza crizei sanitară, respectiv a impactului acesteia asupra economiei, necunoaşterea impactul măsurilor guvernamentale pentru sprijinirea economiei şi ceea ce se întâmplă cu preţul materiilor prime la nivel mondial. singura certitudine în România este creșterea deficitului bugetar și de cont curent, care va ajunge undeva la 4%.

Creșterea defivitului bugetar, singura certitudine

Certitudinea că deficitul bugetar va creşte semnificativ, că cifrele legate de creşterea economică vor scădea semnificativ, şi că deficitul de cont curent, celălalt deficit care ne îngrijorează, se va consolida undeva peste 4% pentru că, chiar dacă balanţa bunurilor comerciale pare a fi uşor modificată, pentru că nu mai sunt importuri semnificative, cel puţin aşa pare deocamdată, România fiind un exportator de servicii, de transport, de exemplu, acestea sunt puse sub semnul întrebării”, a subliniat Dan Suciu.

Dan Suciu s-a arătat revoltat pentru că există analişti şi politicieni care spun că orice cheltuială este posibilă iar România şi-ar permite dobânzi mai mici.