Anunțul Bisericii după ordonanța militară 11. ”Lingurița de unică folosință nu există în vocabularul nostru”
Printr-un comunicat BOR, emis pe 9 mai, Patriarhia Română a transmis că recomandările INSP cu privire la redeschiderea lăcașelor de cult vor fi respectate riguros. Astăzi, purtătorul de cuvânt al Bisericii declară că ”lingurița și paharul de unică folosință nu fac parte din vocabularul spațiului liturgic, cenzurarea nu e atributul statului”.
Anunțul Bisericii după ordonanța militară 11
Conform recomandărilor transmise sâmbătă de INSP, în cadrul măsurilor de relaxare avute în vedere după 15 mai, în biserici, ca precauții speciale, ”se evită oferirea/primirea împărtășaniei în condițiile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință”.
În aceeași zi, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat că problema împărtășaniei nu este de natură medicală, afirmând, ”cu totală responsabilitate, că niciodată Sfânta Împărtășanie nu a constituit sursă de infestare pentru cineva”.
Bănescu a reamintit că Biserica Ortodoxă propunea, la începutul crizei, folosirea unei lingurițe, care să rămână în păstrarea preotului și care ”nu poate fi confundată cu o linguriță de unică folosință”.
„Aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei instituții laice”
Marți, Bănescu a declarat la Digi 24 că au loc consultări la nivelul bisericilor pentru problema Sfintei Împărtășanii și modalitatea de oferire, aceasta fiind o problemă care ține strict de biserică, cenzurarea nefiind atributul statului.
„Conform principiului neutralității statului, statul român nu e laic, ci neutru din punct de vedere religios. Neutralitatea religioasă a statului e un principiu de aur al liberalismului politic, e împărtășit de majoritatea statelor democratice, și de România, evident.
Sintagmele linguriță de unică folosință, pahar de unică folosință nu fac parte din vocabularul și realitatea spatiului liturgic ortodox sau greco-catolic, de aceea, aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei instituții laice care nu poate avea acte de intruziune în zona strict liturgică.
Va urma o consultare interortodoxă. Biserica nu e insensibilă la neliniștea unui grup al credincioșilor, dialogul cu instituțiile se va purta în modul cel mai logic și cu maximă bunăvoință. Voi anunța o soluție menită să liniștească pe cei îngrijorați”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.