Anunțul ANM după furtunile de cod roșu în România. Ce se întâmplă cu vremea

de: Ștefan R. Apostol
03 07. 2024

Vremea se schimbă de la o zi la alta, și de la valori termice caniculare s-a trecut relativ rapid spre unele mai scăzute. Cu toate astea, anunțul ANM după furtunile de cod roșu în România explică ce se întâmplă cu vremea în următoarea perioadă.

Două coduri de instabilitate atmosferică accentuată pentru astăzi

După ce ieri seara, în mai toate regiunile afectate de caniculă, vremea s-a mai răcit, aducând și precipitații, inclusiv în București, ANM vine cu noi prognoze meteo deloc îmbucurătoare.

ANM a emis nu mai puțin de patru avertizări de cod galben

Pentru ziua de azi au fost emise două avertizări meteo de cod galben, respectiv cod portocaliu, iar anunțul ANM după furtunile de cod roșu în România, explică ce se va întâmpla cu vremea în zilele care urmează.

Cod galben de instabilitate atmosferică

Dacă în cursul zilei de 1 și 2 iulie au fost cel puțin 4 avertizări meteo emise, pentru astăzi s-a menținut doar cea de cod galben de instabilitate atmosferică, fiind valabil până în jurul orei 11:00, în Crișana, Transilvania, dar și în celelalte regiuni:

„În Crișana, nord-vestul Transilvaniei și local în Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării.”, spune ANM.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată

Tot pentru astăzi a fost emis și acest cod portocaliu, iar vremea o ia razna din nou, în special păentru zona Olteniei, parte din Transilvania și Muntenia, dar și în jumătatea de nord a Moldovei:

„În Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei și local în Banat și în Maramureș, vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp (1…3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp.”

Canicula va persista în sud-estul și estul țării!

În cursul serii de 2 iulie, în anumite zone din România au avut loc furtuni care au provocat pagube materiale, au pus la pământ o pădure de brazi, la Văleni, în judeţul Maramureş, iar ploi torenţiale au făcut ravagii şi în județele Suceava şi Mureş.

Care este anunțul ANM după furtunile de cod roșu în România

Ieri, pe 2 iulie, a fost publicată și prognoza estimată pentru luna iulie, iar anunțul ANM după furtunile de cod roșu în România spune la ce să ne așteptăm în perioada următoare.

(foto: ANM)

Așa se face că până pe 8 iulie, temperaturile vor reveni la valori ridicate, fiind ceva mai accentuate în sud-estul teritoriului, iar din punct de vedere al precipitațiilor, „cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare, mai ales în zonele montane, centrale și nordice”, spune ANM.

Pentru următoarea perioadă, între 8 și 15 ale lunii, NM după furtunile de cod roșu în România este că „Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile”, iar precipitațiile vor avea caracter deficitar, cu excepția „extremității de est, de sud și de sud-est a țării, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale”, mai precizează meteorologii.

(foto: ANM)

În următoarele două săptămâni, 15-22, respectiv 22 – 29 iulie, se anunță mici modificări ale temperaturilor, dar nu cu mult, dar preponderent în sudul României. De cealaltă parte, cantitățile de precipitații pentru această perioadă, „vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării”, conchid meteorologii ANM.