Anunțul ANAF i-a speriat pe toți. Dăm mai mulți bani pentru această procedură
Una din instituțiile statutului pe plus anul trecut este ANAF. Conform datelor anul trecut ANAF a colectat la buget mai mult decât anul precedent. Deși ne aflam în plină Pandemie, insittuția statului a reușit să colecteze sume record de la contribuabili în 2020. Cu toate astea au crescut și cheltuielile instituției, procentul fiind unul semnificativ.
ANAF a cheltuit mai mulți bani cu colectarea în 2020
Anul 2020, din punct de vedere fiscal a fost unul prost, dar ANAF a reușit să colecteze la buget sume considerabile de la români. Cu toate astea instituția de colectare a taxelor și impozitelor anunță o creștere a cheltuielilor pentru 2020. Creșterea a fost cu 13%, mai mare decât anul precedent. Cu alte cuvinte dacă ANAF a colectat 1 milion de lei, anul trecut, cheltuielile pentru sumă au fost de 11.368 de lei.
La bilanț, ANAF anunța o colectare de aproximativ 263,6 miliarde lei, sumă record pentru perioada în care ne aflam, procentual a fost mai mică cu 3% față de anul precedent. Inclusiv inspecțiile făcute de ANAF, în raport cu anul 2019, au fost mai mici.
Vorbim aici de aproximativ 35.494 de inspecții, cu alte cuvinte cu 22,7% mai puțin față de 2019. Sumele strânse de ANAF nu au fost suficiente pentru bugetul central. Astfel că banii strânși prin inspecțiile făcute, acțiunile anti-fraudă și colectare, nu au fost suficienți pentru a echilibra bugetul de stat.
Noi decizii pentru colectarea datoriilor la stat
La începutul acestei luni ANAF anunța intensificarea controalelor atât la persoanele fizice, dar și la agenții comerciali. Prin această decizie se dorește încasarea la bugetul de stat a sumelor datorate de fiecare în parte, în anul fiscal încheiat și nu numai.
Acțiunile au ca țintă și datoriile acumulate și neplătite în 2019, mai ales la persoanele fizice. Alte controale vizează și posibilele evaziuni fiscale făcute de aceleași persoane fiziice, prin nedeclararea sumelor încasate în 2019 și 2020.
”Acţiuni concomitente şi colaborative ale structurilor de inspecţie fiscală, antifraudă fiscală şi control venituri persoane fizice. Controalele vizează aspecte privind atât persoanele juridice implicate în activităţi cu caracter fraudulos.
Cât şi identificarea şi verificarea beneficiarilor reali ai acestor companii, cu posibilitatea urmăririi traseelor de fraudă şi de mutare a profiturilor în alte jurisdicţii.”, anunță ANAF.
Alte controlea pe care ANAF le-a anunțat sunt pentru colectarea de TVA de la agenții comerciali cu datorii mari către stat. Așa că, începând cu această lună și aceste controale se vor intensifica. Există un număr important de agenți comerciali care nu și-au plătit datoriile către stat. Mai spune insituția că există și suspiciunea de fraudă în acest caz, de-aici și intensificarea controalelor.