Anunţ pentru românii care stau la bloc. Se dau amenzi mari, e obligatoriu, dar puţini ştiu

de: Ștefan R. Apostol
01 09. 2023

Avem un anunț pentru românii care stau la bloc. Deși există o legislație în vigoare, care stabilește anumite obligații din partea Asociațiilor de locatari, cu toate astea multe reglementări lasă loc de interpretări. Așa se întâmplă și în cazul blocurilor care au spații verzi în jurul lor. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.

Avem spații verzi, dar nu țin de Asociațiile de locatari

Legea locativă, una nemodificată coerent de foarte mult timp, prevede că, deși aceste spații aparțin de primăriile de sector sau localități, se dau amenzi mari în anumite situații, iar legea spune că este obligatoriu ca locatarii blocurilor să facă un anume lucru.

Vezi și: Ce nu au voie să facă chiar în fața scării, lege ciudată

Dacă ar fi să ne luăm după legislațe, aceste spații verzi din jurul ansamblurilor de locuințe, fără să luăm în calcul complexele rezidențiale private, ar trebui menținute curate de către angajații primăriilor din departamentele de DASP.

Cine întreține, de fapt, aceste spații verzi

Ba mai mult, paradoxal, aceleași primării sunt cele care ar trebui să planteze copaci, flori, etc, tocmai pentru a întreține zonele verzi din jurul blocurilor, iar persoanele care fac acest lucru, de la sine putere, riscă amenzi. Banii cu care primăriile ar trebui să întrețină spațiile verzi vin din taxele și impozitele locale plătite de locatari și Asociațiile acestora.

Vezi și: Amenzi de 5.000 de lei pentru românii de la bloc care fac asta. Legea e clară, însă puţini ştiu de ea

Actul normativ, de altfel creând situații conflictuale, mai precizează faptul că ”asociația de proprietari nu are nici o obligație cu privire la întreținerea și administrarea spațiului verde, a grădinii respective.” (vezi mai multe detalii aici)

Anunţ pentru românii care stau la bloc. Se dau amenzi mari

Și pentru că vorbeam de paradoxul legislațiv local, dacă ești locatar într-un ansamblu de locuințe care are spații verzi (administrate de primărie!), dar nu participi la curățarea lor, riști amenzi mari.

De ce? Pentru că legea este făcută de așa natură, încât tot locatarul să fie cel care, în cele din urmă, plătește pentru ceea ce ar trebui ca angajații primăriilor să facă, adică curățenia spațiilor verzi.

Vezi și: Ce sunt obligaţi românii să facă în jurul blocului. Mulţi habar nu au de lege

Pe de altă parte, și aici nu mai este vina primăriilor, există destui locatari care, în loc să se deplaseze până la ghena de gunoi, decid să arunce în spatele blocului, pe spațiile verzi aproape orice.

De la țigări, pamperși, cutii, etc, toate ajung, din lipsă de civilizație, aruncate în spatele blocurilor.

Dacă e să luăm asta în calcul, legea face bine atunci când amendează, dar toată lumea plătește, adică întreaga Asociație de locatari, și nu chiar făptașii în parte.

Legea care prevede aceste amenzi, era aprobată în 2022, iar amenzile pot fi date de către reprezentanții Poliției Locale.