Anunț oficial despre pensiile românilor. Schimbare majoră anunțată de PNL

de: Ștefan R. Apostol
25 05. 2021

Subiectul pensiilor este unul din elementele de bază în politicile fiscale PNL. Încă de anul trecut, fostul premier Ludovic Orban vorbea despre reforma în sistemul de pensii. Odată cu presiunile puse de Bruxelles asupra reformelor din România, noi polemici pe această temă au apărut în spațiul public.

Comisia europeană cere guvernului PNL reforma în sistemul de pensii

În urmă cu aproape o săptămână Florin Cîțu a fost chemat la raport la Bruxelles. Tema principală de discuție, Planul Național de Redresare și Reziliență. Conform acestuia, România va primii banii europeni, dar numai în anumite condiții. Paradoxal este că, deși oficialii UE au cerut reforma în sistemul de pensii, nu ei sunt cei care au impus modificările.

Conform planului, se va mări perioada de cotizare, de la 25 la 35 de ani, dar și eliminarea pensiei anticipate. Reprezentanții sindicaliștilor au reacționat, declarând că aceste două modificări sunt în detrimentul românilor.

„Modificarea stagiului normal de cotizare de 25 de ani, vor vrea să revină la cel puțin 30-35 de ani stagiu de cotizare. Menționează că cheltuielile cu pensiile vor fi ținute la nivel similar în anii care urmează.

Adică fondul de pensii va fi înghețat. Nu se preconizează creșteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu.”, a spus Dumitru Costin,  liderul Blocului Național Sindical, la Antena 3.

Ludovic Orban promite mărirea pensiilor până sfârșitul anului

O altă măsură la care sindicaliștii au reacționat este modul de calcul al pensiilor, conform propunerilor prezentate la Bruxelles. Oficialii spun că noul sistem de calcul vrea să elimine inechitățile din sistem, în încercarea de a egala sumele primite de pensionari.

”O altă măsură este introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor bazat pe o formulă stabilă și o indexare automată a pensiilor cu rata inflației, în timp ce se elimină indicele de corecție.

Așadar, noua formulă va elimina încă ceva, indicele de corecție. Acel indice de corecție este 50% din creșterea reală a salariului mediu pe economie, care înseamnă ceva în plus la creșterea anuală a pensiilor. Dispare și asta”, a mai spus Dumitru Costin,  liderul Blocului Național Sindical.

Fostul premier și actualul lider PNL, Ludovic Orban, vine și anunță că pensiile vor crește până la finele acestui an. Baza acestor afirmații numai Ludovic Orban o știe, în contextul în care guvernul anunța un buget de austeritate.

Conform calculelor anunțate de Florin Cîțu, cheltuielile cu mărirea pensiilor și a alocațiilor ar duce deficitul bugetar peste media prevăzută inițial. Cu toate astea, Ludovic Orban a făcut aceste afirmații declarând:

”Noi am crescut pensiile cu 14% în an de criză economică, când doar Germania și-a mai permis creșterea pensiilor. Sigur că ne dorim să creștem pensiile în continuare. Dar creșterea trebuie să aibă la bază o creștere economică serioasă.

Ne propunem să finalizăm până la finalul acestui an. După aceea e o perioadă de implementare. Punctul de pensie…vă rog să-mi dați voie să nu răspund la asta până când se termină munca. După aceea, e o perioadă de implementare”, a declarat Ludovic Orban, conform Antena 3.