Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ce acte sunt obligați să ducă toți elevii și preșcolarii la începutul anului școlar. Medicii nu mai fac față
Milioane de români sunt copleșiți de începerea noului an școlar în contextul pandemiei de COVID-19. De la incertitudinea desfășurării orelor de curs până la prezentarea diverselor acte, părinții nu știu încotro să o ia. Potrivit ministrului Sănătății, elevii și preșcolarii sunt obligați să prezinte două acte obligatorii, fără de care elevul nu va fi primit la școală.
Siguranța elevilor e prioritară
Pentru a elimina un prim pericol la începerea anului școlar, ministrul Sănătății a anunțat miercuri că elevii trebuie să vină la școală cu o adeverință medicală și un aviz epidemiologic, eliberate de medicul de familie.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că nu există în discuție o renunțare la aceste două acte, deși medicii de familie solicitaseră acest lucru pentru a evita fluxul mare de oameni care se vor prezenta în aceste zile la doctor.
Aceștia au argumentat că riscul infectării cu COVID-19 crește mai mult atât în rândul medicilor, cât și în al pacienților.
De ce acte au nevoie aceste categorii de elevi și preșcolari, potrivit ministrului Sănătății
1. adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate, conform anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezenta anexă;
2. aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate, conform anexei nr. 2, care face parte integrantă din prezenta anexă.
Adeverința medicală se va elibera în următoarelele situații:
• La înscrierea în fiecare ciclu de învățământ. Aceasta se va elibera de către medicul de familie sau de către medicul colectivității de la care provine copilul.
• La terminarea unui ciclu de învățământ preuniversitar. Aceasta se va elibera de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.
• La transferul elevului într-o altă unitate școlară. Aceasta se va elibera de medicul care are în supraveghere unitatea de învățământ de la care se transferă.
Avizul epidemioloigic se va elibera în următoarele situații:
• după o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin 3 zile consecutive
• la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.
Medicii de familie ar trebui să-și cunoască mai bine pacienții
În contextul în care medicii de familie au solicitat renunțarea la adeverințele medicale, Nelu Tătaru a precizat ieri la Digi24, că relația dintre medic și pacienți ar trebui să fie una mai strânsă, în care cadrele medicale să-și cunoască mai bine pacienții, astfel să aibă în vedere eventualele probleme de sănătate.
“Opţiunea mea este totuşi pentru un medic de familie să îşi cunoască totuşi copilul, nu neapărat pe această fugă, în ultimele zile, dar cei care sunt cu comorbidităţi sau cei care au boli cronice să îi avem evaluaţi în momentul în care vor să meargă sau nu vor să meargă la şcoală. Să aibă posibilitatea să opteze pentru un învăţământ online în contextul în care se ştiu cu boli cronice”, a afirmat el.