Anunț important pentru românii cu două mașini sau două case. Legea mai puțin știută te obligă să faci asta

de: Ștefan R. Apostol
29 04. 2024

Ca în orice stat democratic și cu un sistem fiscal bine pus la punct, pentru anumite tipuri de tranzacții nu se percep taxe și comisioane în plus de la contribuabili, dar în România vorbim de legea mai puțin știută și care îi vizează pe românii cu două mașini sau două case.

Care este legea mai puțin știută, impusă de ANAF

În ultimii trei ani, cel puțin, statul român a încercat prin diferite măsuri fiscale să-și acopere găurile din bugetul de stat, mare parte dintre ele fiind ca urmare a creșterii cheltuielilor în raport cu încasările, iar balanța a înclinat agresiv înspre cheltuieli.

Asta, în termeni economici și tehnici, se numește deficit bugetar, iar la primele 4 luni ale acestui an a ajuns la 5,02%, iar cel lunar la 2.05%. Pentru a-și acoperi aceste găuri, cum spuneam, Ministerul de Finanțe și ANAF (instrumentul statului de colectare a taxelor și impozittelor), a venit cu mai multe reglementări fiscale, de fapt impunerea de noi taxe și impozite, motivația fiind evaziunea fiscală.

Și a venit momentul să vorbim despre legea mai puțin știută, impusă de ANAF, pentru persoanele fizice, care spune că în anumite condiții, dacă au tranzacții care depășesc un anumit prag, acestea nu mai sunt luate în calcul ca fiind doar o simplă vânzare, ci vor fi încadrate la vânzări continue, la care se aplică alte reguli decât cele pentru vânzările ocazionale.

Anunț important pentru românii cu două mașini sau două case

Și aici intră în scenă acei români care au două mașini sau două case, și se decid ca în decursul unui an fiscal să vândă a doua mașină și a doua casă.

Conform legii despre care vorbim, în cazul în care se face o astfel de tranzacție, iar valoarea totală depășește pragul de 300.000 de lei, din acel moment este considerată a fi tranzacție continuă, și respectivul proprietar va trebui să se înregistreze ca plătitor de TVA, și cu obligativitatea de a plăti alte taxe și impozite și contribuții la stat, pentru sănătate.

Cu alte cuvinte, pentru orice tranzacție, în plus, dacă se depășește acest prag maxim de 300.000 de lei, ANAF va percepe impozit, taxa TVA și contribuția individului la sănătate, și toți banii se vor încasa din ceea ce proprietarul primește din tranzacție.

ANAF ia bani de 2 ori din buzunarele românilor

În baza acestui cadru normativ, regăsit în Codul Fiscal actualizat, reglementările sunt valabile pentru ambele părți implicate.

Mare parte din aceste reglementări sunt aplicate la nivelul persoanei fizice, iar un procent ceva mai mic se aplică persoanelor juridice, agenți comerciali, inclusiv pentru veniturile din chirii în 2024.

Odată pentru românii cu două mașini sau două case, care decid să vândă a doua mașină și a doua casă, în același an fiscal, precum și cumpărătorul care va plăti sumele aferente și care depășesc valoarea maximă enunțată anterior.