Anunț important pentru românii care vor să plece în vacanță, în Grecia. Pericolul major de incendii și vremea extremă persistă

de: Stan Nicu
27 07. 2023

Anunț important pentru românii care vor să plece în vacanță în Grecia. Pericolul major de incendii și vremea extremă persistă. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că problema incendiilor de vegetație încă nu a trecut.

MAE, avertisment pentru românii care vor să plece în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că autorităţile de acolo au anunţat, pentru ziua de astăzi, menţinerea riscului ridicat de producere a incendiilor de vegetaţie, gradul 4 şi 5.

”Stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru: partea de vest a regiunii Attica, insula Evia, Grecia centrală (cu excepţia insulei Skyros), peninsula Peloponez (regiunile Argolida, Corint şi Messinia), vestul Greciei (regiunile Achaia şi Ilia), Thessalia (regiunile Larissa, Magnisia şi insulele Sporade), Macedonia Centrală (Salonic, Halkidiki şi Muntele Athos) şi arhipelagul Insulelor Ionice”, a informat MAE.

Ce zone din Grecia ar trebui să ocolească românii

În plus, ministerul de Interne anunță și care sunt zonele în care ar fi bine să nu ajungă românii, acestea având un grad ridicat de risc de incendiu, categoria 4.

”Risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru: regiunea Attica (cu excepţia zonei de vest), insula Creta, peninsula Peloponez (regiunile Arcadia şi Laconia), vestul Greciei (regiunile Aitoloakarnania, Ahaia), Grecia Centrală (Beotia, Fthiotida, Fokida), Thessalia (regiunea Larissa), Macedonia centrală (regiunile Kilkis, Serres şi Pieria) şi partea de nord a Mării Egee (insulele Lesbos, Chios, Samos şi Ikaria)”, mai precizează MAE.

Vremea se schimbă în Grecia

În plus, MAE mai anunță că Serviciul local de Meterorologie din Grecia a emis şi o avertizare prin care sunt anunţate fenomene meteo extreme, generate de scăderea bruscă a temperaturilor (cu până la 8 grade Celsius) şi a intensificării ale vântului din direcţia nord-nord-vest.

”Miercuri, 26 iulie 2023: furtuni puternice şi o intensificare puternică a vântului în nordul arhipelagului insulelor Ionice, regiunea Epir, vestul şi centrul Macedoniei, Thessalia, arhipelagul insulelor Sporade şi în cursul nopţii partea de nord a Mării Egee şi estul Macedoniei;

Joi, 27 iulie 2023: scăderea bruscă a temperaturilor, furtuni puternice şi intensificări însemnate ale vântului în Tracia, estul Macedoniei, (în principal zone din regiunea Halkidiki) şi nord-estul Mării Egee, ” este anunțul meteorologilor greci.

Ce trebuie să facă cei care vor să plece în Grecia

Astfel, MAE recomandă românilor care vor să ajungă în Grecia în această perioadă să se informeze bine înainte de plecare asupra locului unde vor să ajungă.

”Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp, din cauza condiţiilor meteo extreme, pe teritoriul Republicii Elene sunt în curs de desfăşurare mai multe incendii de vegetaţie, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în această perioadă în Republica Elenă să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situaţia existentă şi să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfăşurare sau un risc iminent de producere a acestora”, a mai transmis MAE.