Anunț important pentru proprietarii de câini din România. Ce trebuie să facă urgent, amenzile ajung până la 10.000 de lei
În momentul în care adoptăm un cățel, trebuie să luăm în considerare și faptul că acesta vine la pachet cu o serie de obligații. Nerespectarea acestora poate duce la sancțiuni. Amenzile pot ajunge și la 10.000 de lei. Potrivit legii, este necesar ca propietarii de animale de companie să le asigure necuvântătoarelor condiții bune de trai și să nu le supună unor tratamente rele.
Ce amenzi pot primi propietarii de câini?
Propietarii de câini ar trebui să țină cont de mai multe lucruri în momentul în care adoptă un cățel. Printre acestea se numără și sterilizarea și microciparea patrupezilor. Românii care refuză să facă acest lucru pot fi sancționați. Conform OUG 155/2001, sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune și a metișilor este obligatorie.
Mai mult, în actul normativ este prevăzută și obligația de a steriliza femelele la vârsta de patru – șase luni și masculii la vârsta de șase – opt luni. De regulă, sterilizarea se poate face pe cale chirurgicală, de către un medic veterinar, sau pe cale chimică, tot de un specialist, cu produse omologate în Uniunea Europeană. Propietarii care nu-și sterilizează câinii riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Te-ar putea interesa: Amenzi colosale pentru românii care își iau câinii pe plajă. Anunțul autorităților
Microciparea și sterilizarea vor fi obligatorii
Pe lângă sterilizare, propietarii de câini ar trebui să aibă în vedere și microciparea. Românii au obligația să înregistreze micile patrupede în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân și să-i microcipeze la veterinar. Microcipul este foarte important, deoarece ajută la identificarea câinilor.
Acesta se implantează sub pielea animalului, în dreptul omoplaților, și conține un număr unic criptat sub forma unui cod de bare ce poate fi citit cu ajutorul unui dispozitiv electronic. Propietarii care nu țin cont de această reglementare, pot fi sancționați. În acest caz, amenzile pot porni de la 2.000 de lei și pot ajunge la 5.000 de lei.
Numărul de pe microcip va fi înregistrat de veterinari în mod obligatoriu, în carnetul de sănătate al animalului și în pașaportul acestuia. Carnetul de sănătate al animalului este important. Propietarii nu pot ieși fără acesta în spațiul public.
De asemenea, și pedepsele pentru pentru tăierea urechilor, a cozii sau îndepărtarea chirurgicală a ghearelor unui animal au fost înăsprite. Cei care supun animalele la astfel de tratamente pot fi sancționați. Nu numai relele tratamente sunt sancționate ci și condițiile necorespunzătoare de ținere a acestora.
Persoanele care nu asigură un adăpost corespunzător, hrană și apă, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 lei.
Te-ar putea interesa: Amendă până la 20.000 de lei pentru românii care fac această greșeală de 1 mai la mare. Sancțiunile sunt drastice