Anunț important pentru acești români înainte de Paște. Se dau tichete noi, cum poți intra în posesia lor

de: Ioana Bucur
24 04. 2024

Cu doar câteva zile înainte de Paște, Ministerul Muncii a făcut un anunț important pentru o anumită categorie de români. Statul oferă un nou tip de tichete. Ce valoare au și cum pot fi obținute.

Ministerul Muncii, anunț important pentru o anumită categorie de români

Adaptându-se la realitatea de pe piața muncii, autoritățile au căutat metode de a reglementa unele activități, oferind multor români o serie de beneficii importante – printre care asigurare de sănătate și pensie, dar și obținerea unor bonuri valorice.

De acum, cei care prestează activități casnice vor putea fi plătiți legal, având drepturi pe care le au şi angajaţii.

„Noutate pe piaţa muncii: persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru acitivităţi casnice. Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au şi angajaţii.

Conceptul presupune achiziţionarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi #ocazionale în gospodărie. Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate.

Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie”, arată un comunicat de presă al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Cine poate primi noile tichete

Prin activitate casnică se înțelege „activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură strictă cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic”.

Noua inițiativă îi vizează pe cei care lucrează în România ca menajere, grădinarii sau culegătorii de fructe și legume etc.

Se menționează că „activitatea casnică trebuie să se desfășoare în gospodăria beneficiarului casnic în condiţiile prezetei legi” și că „ prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art.2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

„O persoană poate fi prestator casnic numai dacă a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani.

Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raportul juridic Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţii casnice”, se precizează în lege.

Te-ar putea interesa și: Când începe distribuirea tichetelor de Paște 2024. Românii care vor beneficia de acest ajutor

Ce valoare au și cum se obțin

În comunicatul Ministerului se precizează că „avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă şi furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate cu condiţia preschimbării a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună”.

„Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi.”

Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi accesată pe adresa https://tichete.anofm.ro/

Te-ar putea interesa și: Tichete culturale 2024. Ce valoare vor avea anul acesta și cine le primește