Anunț de ultimă oră pentru toți pensionarii. Ministrul Muncii a spus ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2022

Anunț de ultimă oră pentru toți pensionarii. Ministrul Muncii a spus ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2022
România obligată, încă din 2018, să schimbe legea pensiilor

Noul guvern de coaliție și-a intrat deja în atribuții, astfel că s-au anunțat noi măsuri cu caracter social. Una dintre acestea, anunțată chiar de Marius Budăi, noul Ministru al Muncii, este cea legată de pensiile românilor. Oficialul a anunțat, și ținând cont de promisiunile din PNRR, o nouă viziune asupra pensiilor, și totul de la 1 ianuarie 2022.

Marius Budăi spune că legea pensiilor va fi „modernizată”

Deși fostul guvern semna un acord de implementare a unor noi măsuri sociale, printre care și cele legate de pensii, actualul Ministru al Muncii, Marius Budăi, spune că lucrurile nu vor sta chiar așa. În opinia oficialului există deja o lege a pensiilor, care include mai multe pachete sociale, dar va trebui „modernizată”, Marius Budăi excluzând din start o nouă formulă de calcul, așa cum era prevăzută în PNRR.

„Nu avem o nouă formulă pentru recalcularea pensiilor. Avem o lege pe care o să o punem în vigoare și un pachet social pe care o să îl punem în vigoare începând cu luna ianuarie 2022.

În programul de guvernare coaliția a agreat modernizarea legii aflată în vigoare”, a declarat Marius Budăi.

În aceste zile CE a trimis deja prima tranșă a fondurilor alocate României, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, acesta fiind ultimul document semnat de Florin Cîțu, în calitate de premier interimar. Cu toatea astea, calculele făcute de analiștii din piață, spun că este imperios necesară o nouă formă a legii pensiilor și un nou sistem de calcul.

România obligată, încă din 2018, să schimbe legea pensiilor

În august 2018, Guvernul României a elaborat o nouă lege a pensiilor, menită să abordeze inechitățile generate de sistemul actual. Acest lucru urma să fie realizat prin mai multe pachete sociale și reglementări, menite să echitabilizeze pensiile din România, după cum urmează:

  • a) întărirea legăturii dintre contribuțiile plătite și beneficii;
  • b) consolidarea sistemului public de pensii prin definirea unor reguli mai restrictive în ceea ce privește stagiul minim de cotizare;
  • c) corelarea pensiei minime cu salariul minim brut și stabilirea unor niveluri diferite, în funcție de numărul de ani de activitate.

 

Cea mai importantă modificare introdusă de lege era propunerea unei noi formule de calcul a pensiilor. În conformitate cu legislația actuală, beneficiul de pensie se bazează pe un sistem de puncte în care drepturile de pensie acumulate sunt ajustate cu durata stagiului complet de cotizare standard și înmulțite cu valoarea unui punct de pensie.

Din 2001, când a fost introdus sistemul de puncte de pensie, stagiulu complet de cotizare standard și vârsta legală de pensionare au fost mai mici pentru femei și au fost mărite sistematic de-a lungul anilor. În prezent, acesta este de 35 de ani pentru bărbați și de 31 de ani pentru femei, cu 5 și, respectiv, 6 ani mai mult decât în 2001, în timp ce se preconiza că stagiul complet de cotizare standard pentru femei va fi egală cu cea a bărbaților până în 2030.

Punctele asumante în PNRR trecute cu vederea

Odată cu noul program, PNRR, prin care României îi sunt alocate peste 60 de miliarde de euro, Guvernul Cîțu își asuma mai multe schimbări la actuala lege de pensii. Primul punct era egalizarea vârstei de pensionare, al doilea, o nouă formulă de calcul, mai dinamică, și trei, majorarea pensiilor cu nu mai mult de 9% pentru anul 2022.

Marius Budăi nu vrea o nouă formulă de calcul

Actuala coaliție PNL-PSD-UDMR, la negocierile pentru noul guern, anunțau că au căzut de acord asupra majorării pensiilor cu 10%, cu 1% mai mult decât a fost asumat în PNRR, dar se pare că noua formulă de calcul nu va fi implementată nici în 2022, conform declarațiilor lui Marius Budăi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI