Anunţ de ultimă oră de la ANM! România, lovită din nou de un fenomen meteo extrem. Ce se întâmplă cu vremea

de: Stan Nicu
01 07. 2023

Administrația Națională de Meteorologie a venit cu un anunț de ultimă oră! Vremea va fi la extreme pe teritoriul României, în următoarea perioadă. În unele zone vor fi temperaturi caniculare, pe când în alte zone se vor înregistra ploi torențiale, grindină și vijelii.

România, lovită din nou de un fenomen meteo extrem

Așadar, meteorologii ANM au venit cu o atenționare de ultimă oră! România va fi lovită de un nou val de caniculă chiar în prima săptămâna din luna iulie, în special în sud-est. Cu toate acestea, ploile nu ne vor slăbi deloc. Vor fi furtuni violente și căderi de grindină.

„Temperatura va crește încă din acest weekend. Inițial, maximele vor urca doar până la 30 – 33 grade Celsius, dar e posibilă o intensificare a căldurii spre sfârșitul săptămânii viitoare. Unele modele de prognoză anticipează temperaturi de până la 36 – 38 grade Celsius, dar există și scenarii mai moderate.

Ploi torențiale și vijelii, dar și temperaturi canculare

Pe lângă căldură, vor fi și intervale cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse torențiale însoțite de descărcări electrice. Cele mai mari șanse de furtuni vor fi în nordul și centrul țării, în zonele de munte, și, local, în vest și nord-est.

În general, în următoarea perioadă vremea va fi mai caldă în jumătatea estică a țări, comparativ cu celelalte regiuni, unde temperaturile vor fi mai apropiate de normele climatologice. Cel mai cald va fi în sud-est, îndeosebi în Muntenia”, a explicat Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru DC News.

Prognoza meteo pentru ziua de sâmbătă

Prognoza meteo pentru ziua de sâmbătă spune că vremea va deveni călduroasă în majoritatea zonelor de câmpie şi de podiş. Cerul va fi variabil, mai mult senin ziua în estul şi sud-estul ţării, dar cu înnorări temporare şi ploi de scurtă durată pe arii restrânse. Începând cu orele serii, gradul de instabilitate se va accentua în Banat, Oltenia şi pe spaţii mai mici în Crişana, jumătatea de vest a Munteniei şi sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra averse şi descarcari electrice.

Ploile vor fi unele torenţiale, iar cantităţile de apă pe arii restrânse vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp. Vor fi însă și condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Maximele înregistrate se vor situa între 26 şi 34 de grade, iar cele minimele vor fi cuprinse între 9…10 grade în estul Transilvaniei şi 20…22 de grade pe litoral.

Vremea în București

Sâmbătă, în București, cerul va fi senin, iar vremea va deveni călduroasă, cu o maximă termică ce se va situa în jurul valorii de 33 de grade. Noaptea vor fi înnorări şi spre sfârşitul intervalului vor fi posibile ploi slabe de scurtă durată. Temperaturile minime nu vor scădea sun 16 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru ziua de duminică

Meteorologii ANM au anunțat că vremea va deveni instabilă, în ultima zide weekend. În cea mai mare parte a ţării, local, vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi vijelii şi căderi de grindină.

Pe arii restrânse – în intervale scurte de timp sau prin acumulare – mai ales în nord-vest, centru şi în zonele de munte se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20…25 l/mp. Temperaturile maxime, în scădere faţă de ziua precedentă, exceptând regiunile estice şi sud-estice unde vor caracteriza încă o vreme călduroasă, se vor încadra în general între 25 şi 34 de grade, iar minimele între 12 şi 22 de grade.

Vremea în București, duminică

Bucureștenii vor avea parte și ei de o zi de duminică instabilă, din punct de vedere meteorologic. După-amiaza vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă, în scădere faţă de ziua precedentă nu v depăși 30 de grade Celsius, iar minimele se vor situa între 16…18 grade.

Prognoza meteo pentru ziua de luni

Veștile bune vin de luni, când vremea va redeveni local călduroasă în zonele de câmpie, dar se va menţine în general instabilă. Cerul va fi variabil, însă după-amiaza vor mai fi perioade cu înnorãri temporar accentuate, averse şi descărcări electrice în nordul, centrul şi estul ţării, precum şi la munte.

Izolat vor fi cantităţi de apă mai însemnate şi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 33 de grade, iar cele minime între 11 şi 21 de grade.

Vremea în Capitală

De luni, vremea va redeveni călduroasă și în București, astfel temperatura maximă va fi de 31…32 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza, când vor fi posibile ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. Minimele nu vor scădea sub 17 grade Celsius.