Anul școlar 2021. Elevii, obligați să se vaccineze. Anunțul pentru milioane de părinți

de: Ana Chivu
19 01. 2021

Anunțul care a îngrijorat pe toată lumea, în special pe părinți! Medicii de familie atrag atenția asupra unui subiect sensibil – vaccinarea. Ce declarații a făcut coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF?

An școlar 2021: vaccinul pe care elevii ar trebui să-l facă înainte de redeschiderea școlilor

Medicii de familie din România atrag atenția cu privire la posibila viitoare acțiune înainte de redeschiderea școlilor – vaccinarea elevilor. În cazul în care instituțiile școlare se vor redeschide, se anunță și o eventuală creștere a numărului infecțiilor respiratorii și al cazurilor de gripă, lucru pentu care specialiștii recomandă vaccinarea antigripală a elevilor.

Părinții au la dispoziție vaccinul în farmacii, dar și a celui distribuit cu ajutorul Programului Național de Vaccinare. De asemenea, medicii îi încurajează pe părinții să se informeze despre acest proces și despre beneficiile vaccinului antigripal, în contextul în care copiii sub 16 ani nu pot fi vaccinați împotriva COVID-19, conform Agerpres.

Ce subliniază medicii?

„În contextul în care, cel puţin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19 şi, în acelaşi timp, ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri.

Prin vaccinarea acestora putem reduce substanţial riscul de îmbolnăvire şi de apariţie a complicaţiilor cauzate de virusul gripal, care pot necesita spitalizare, precum şi transmiterea virusurilor în comunitate care uneori duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ şi transmiterea virusului gripal în comunitate”, a detaliat dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Despre campania de vaccinare a profesorilor

„Valeriu Gheorghiță: Personalul din învățământ, după cum știm, este inclus în etapa de vaccinare alături de alte tipuri de activități esențiale, fiecare când dorește să se programeze va putea să facă acest lucru.
Reporter: Așadar nu există o campanie care să fie neapărat dedicată profesorilor?
Valeriu Gheorghiță: Nu.

Reporter: Cine vrea să se vaccineze se înscrie pe platformă și se vaccinează. În ceea ce-i privește pe elevii de clasa a XII-a spre exemplu, având în vedere că au peste 16 ani, și ei ar putea fi vaccinați cu prioritate dacă își doresc lucrul acesta?
Valeriu Gheorghiță: Se respectă strategia de vaccinare. Dacă unii dintre ei sunt în evidență cu boli cronice care-i vulnerabilizează, cu siguranță au prioritate și așa și trebuie să se vaccineze.
Reporter: Iar ei ar trebui să fie înscriși de aparținători, mă gândesc, având în vedere că nu au 18 ani?
Valeriu Gheorghiță: Da, de aparținători sau de medicul de familie” (Sursa: edupedu.ro)