Anul școlar 2020-2021. Ghidul complet pentru începerea școlilor: ce trebuie să știe toți elevii
În contextul epidemiei de coronavirus, un ghid elaborat de Ministerul Educației era mai mult decât necesar pentru începerea noului an școlar 2020 – 2021. Elevii trebuie să știe ce-i așteaptă din 14 septembrie. Cum se vor desfășura orele și care sunt regulile ce trebuie respectate în incinta școlilor.
Ghidul complet pentru începerea școlilor, pentru anul școlar 2020 – 2021
Ministerul Educației a publicat Ghidul pentru anul școlar 2020-2021, pentru învățământul gimnazial și liceal. Iată ce trebuie să știe profesorii și elevii în contextul începerii școlii în condițiile speciale, impuse de pandemia de Covid-19.
Pauzele de 5 și 15 minute – Pauzele dintre ore vor fi de 5 minute, numai pentru schimbarea claselor de către cadrele didactice. Orele de curs vor fi de 55 de minute. În acest interval, fiecare clasă, conform unei organizări la nivel de palier, va avea o pauză de 10-15 minute. Pauzele vor fi organizate astfel încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite, iar folosirea toaletelor să fie făcută în condiții de distanțare. În aceste pauze individualizate pentru fiecare clasă, profesorul va organiza activități recreative în clasă sau, dacă este posibil, fără intersectarea cu alte clase, în aer liber, activități care să includă mișcare. În pauzele comune de 5 minute este permisă numai circulația profesorilor pe holuri, de la o clasă la alta. Elevii rămân în sălile proprii de clasă.
Reguli de distanțare fizică și igienă – Personalul didactic și nedidactic va supraveghea circulația elevilor și a profesorilor în așa fel încât să se respecte regulile de distanțare fizică. Trebuie evitată apropierea elevilor din clase diferite, dar și a elevilor și profesorilor în afara sălilor de clasă.
În cazul folosirii unor cabinete sau laboratoare, pauzele comune de 5 minute sunt destinate dezinfectării acestora pentru noile clase de elevi sau grupe care le vor folosi. Deplasarea elevilor către și dinspre aceste săli de clasă se face la începutul și la sfârșitul orelor de 55 de minute,însoțiți de profesor.
Câte un catalog pentru fiecare profesor -Este vorba despre agende unde vor trece absențele și notele elevilor. Transferul acestor înregistrări în cataloagele claselor se va face după un program stabilit la nivelul unității de învățământ, pentru a reduce riscul supraaglomerării în cancelarie și riscul atingerii cataloagelor de către mulți profesori într-o singură zi.
Se va încerca, pe cât posibil, comunicarea la distanță pentru informarea profesorilor, a diriginților și părinților. Deasemenea, acolo unde este posibile va utiliza catalogul electronic.