Anul școlar 2020-2021. Ce se întâmplă cu foarte mulți elevi din România. E oficial, anunțul Ministerului
Explozia cazurilor de COVID-19 pune în dificultatea funcționarea în condiții de siguranță a sistemului de învățământ. Din păcate, la doar trei săptămâni de la începerea școlii, numărul infectărilor cu COVID-19 în rândul elevilor a crescut considerabil, motiv de îngrijorare pentru autorități.
Decizia de ultim moment luată de Ministerul Educației
În contextul actual al pandemiei de COVID-19, un număr de 347 de școli din România își desfășoară cursurile online, încadrându-se în scenariul roșu. Pe lângă acestea, 12.474 de unități de învățământ se încadrează în scenariul verde, care presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, iar 4.838 de unități de învățământ sunt în scenariul galben, realizând prin rotație cursurile fizice cu cele online.
Potrivit buletinului informativ transmis de Ministerul Educației pe data de 6 octombrie, Ministerul Educației și Cercetării anunță că funcționarea unităților de învățământ se va realiza în funcție de situația epidemiologică a fiecărui județ.
MEC reaminteşte că, potrivit ordinului comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia se stabilește în ce scenariu funcționează fiecare unitate de învățământ este strâns legat de rata incidenţei cumulate, adică, de numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
Astfel, orice decizie adoptată privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, transmite MEC în comunicat.
Cetățenii trebuie să aibă în vedere că fiecare școală va avea parte de un scenariu diferit, în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 prezente în instuție.
Astfel, consiliile de administraţie de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ vor adopta propunerile de scenarii în urma unei analize a situaţiei epidemiologice efectuate de către Direcţiile de Sănătate Publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Care este situația școlilor în acest moment
În urma datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, marţi, la ora 12,00, se înregistra următoarea situaţie a școlilor din România:
„* 12.474 de unităţi de învăţământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară;
* 4.838 de unităţi de învăţământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;
* 344 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3 (S3) care implică participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.
„Dintre cele 344 de unităţi aflate în această situaţie, 168 de unităţi de învăţământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 176 unităţi de învăţământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidenţă a cazurilor din localitatea în care funcţionează ori a infrastructurii şcolare/şcoli în care se execută diverse lucrări de reabilitare”, a transmis Ministerul Educației.