Anul școlar 2020-2021. Când revin, de fapt, elevii la școală. Informații de ultimă oră

de: Alexandra Chivu
09 01. 2021

CNSU a decis în ședința din 8 ianuarie 2021 prelungirea cursurilor online până pe 7 februarie, drept urmare grădinițele și școlile ar putea să se redeschidă din următoarea zi, 8 februarie. Pe de altă parte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, insistă că revenirea elevilor în bănci este o urgență de grad zero. Oficialul precizează că acest lucru se va întâmpla doar dacă nu va crește cu mult numărul de îmbolnăviri. Ministerul Sănătății va lua decizia finală.

An școlar 2020-2021. Informații despre când revin elevii în bănci. Plan: școli deschise din 8 februarie

„Se propune suspendarea activităților care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line, pentru perioada 11.01.2021 – 07.02.2020”, arată decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

După multe luni de învățat din fața calculatoarelor, revenirea elevilor în bănci reprezintă o urgență, susține noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Pe 11 ianuarie mi se pare mult prea scurt. Pe 11 ianuarie e termenul dintr-un calendar care a fost construit cu multe luni de zile în urmă. (…) Revenirea la şcoală se va face ţinând seamă şi de ceea ce vor face alte state care se confruntă cu aceeaşi problemă

Ministerul Educației își dorește deschiderea cât mai grabnică a școlilor, în măsura în care situația epidemiologică o va permite. De asemenea, revenirea la școală se va face ținând seama și de ceea ce vor face celelalte state care se confruntă cu aceeași problemă”, a clarificat oficialul într-un interviu pentru Pro TV.

Ordinea în care s-ar putea redeschide unitățile de învățământ

Reprezentanții din educație discută acum cu cei din sănătate despre redeschiderea grădinițelor și a claselor primare la începutul semestrului al doilea, adică de luni, data de 8 februarie, doar dacă nu va exista o explozie de noi cazuri de COVID-19.

Totodată, ministrul Educației spune că este necesar să revină în bănci și elevii din anii terminali, cei din clasele a VIII-a și a XII-a, dar și elevii din mediul rural, care nu au avut acces la orele online și care nu pot avea acum mediile încheiate fiindcă  profesorii nu le-au dat note. Nu este cunoscut, pentru moment, dacă acești elevi vor reveni la școală în același timp sau pe etape.

„Prioritizarea aceasta va trebui să fie, în primul rând grădiniţă şi învăţământ primar, apoi învăţământ gimnazial, apoi învăţământ liceal şi învăţământ universitar cu cele trei, licenţă, master şi doctorat.

Acele date sunt dintr-o structură a anului şcolar aprobată în anul acesta, înainte de a izbucni criza sanitară. Această întrebare îşi găseşte răspunsul printr-o analiză responsabilă împreună cu Ministerul Sănătăţii şi specialişti în epidemiologie. Urmează să avem o discuţie serioasă în acest sens cu ministrul Sănătăţii care încă nu şi-a preluat mandatul”, a declarat Cîmpeanu.