Anticiclonul care dă temperaturile peste cap. Anunţul făcut de ANM, vremea a luat-o razna

de: Manolică Anca
03 08. 2023

Anticiclonul Circe se pregătește să lovească puternic în România! Șefa ANM, Elena Mateescu, a explicat că, în prezent, țara noastră se confruntă cu temperaturi care vor depăși 40 de grade, în timp ce Europa este ameninţată de un ciclon periculos, ce va ajunge și la noi.

Un anticiclon se pregătește să lovească România

Anticiclonul Circe se află în prezent în Vestul Europei și începe să își facă simțită prezența, mai ales în Italia. Acesta va determina o scădere bruscă a temperaturilor în Peninsulă, înregistrându-se diferențe de 12-14 grade față de zilele precedente și împingând aerul foarte cald spre Estul Europei.

Dar efectele acestuia vor fi resimțite și în țările din Estul Europei, în special în România. Anticiclonul va împinge valul de aer cald care stagna deasupra Italiei, determinând un val caniculă în zilele de joi și vineri, 3 și 4 august.

”Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 de grade.

Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul”, a explicat Elena Mateescu, șefa ANM.

Cod Galben și Portocaliu de caniculă valabil vineri, 4 august/ foto: meteoromania.ro

Citește și: Şoselele pe care românii nu vor avea voie să circule vineri, 4 august. Canicula face prăpăd în România

Ce este un anticiclon

Un anticiclon este o zonă atmosferică de înaltă presiune, în care presiunea atmosferică este superioară celei din zonele de lângă. Această zonă este caracterizată de vânturi ce se rotesc în jurul unui centru de înaltă presiune, de la care aerul diverge orizontal și în care predomină mișcările descendente.

Vânturile bat în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sens invers în cea sudică. În general, anticiclonul determină un timp cu nebulozitate redusă, călduros vara și rece iarna.

Citește și: ANM: Cod portocaliu de caniculă în România. Temperaturile cresc la 41 de grade