ANM a schimbat prognoza meteo pentru România. Cum va fi vremea până pe 14 octombrie 2024

de: Daoud Andra
30 09. 2024

După ce ciclonul Ashley a ajuns în România, meteorologii au emis o nouă prognoză, valabilă pentru următoarele două săptămâni. Temperaturile au scăzut considerabil, iar precipitațiile abundente și-au făcut simțită prezența în toată țara. Ce urmează la început de octombrie.

Cum va fi vremea în prima jumătate din octombrie

Toamna și-a intrat serios în drepturi, odată cu valul de aer rece care traversează România. După ce sâmbătă am avut de-a face cu temperaturi de peste 30 de grade în unele zone, duminică vremea s-a răcit brusc și valorile termice au scăzut și cu 15 grade în unele zone. Ploile abundente, vântul și ninsorile în anumite regiuni au dus la emiterea unor avertizări de vreme rea.

Meteorologii au emis prognoza și pentru următoarea perioadă și au anunțat când vom scăpa de ploi. Astfel, în prima săptămână din luna octombrie, precipitațiile vor fi în continuare prezente, însă mai slabe cantitativ față de ziua de duminică. Valorile termice cresc ușor, ajungând până la maxime de 24 de grade Celsius, în sudul țării și în Dobrogea.

Vremea în Banat și Crișana

Prima săptămână aduce temperaturi cuprinse între 16 și 18 grade Celsius în aceste regiuni, după care vremea se va încălzi ușor. Temperaturile ajung la cele normale pentru această perioadă, după care vor scădea din nou. În intervalul 3-7 octombrie, dar și după 10 octombrie, probabilitatea de ploi va fi ridicată.

Vremea în Transilvania

În prima săptămână, temperaturile vor fi în ușoară creștere, de la medii de 10-11 grade, până la medii de 22 de grade. Vor urma variații termice, iar valorile înregistrate vor mai scădea cu câteva grade. La începutul primei săptămâni, până pe 7 octombrie, probabilitatea de ploaie va fi ridicată.

Vremea în Maramureș

Până pe 3 octombrie, temperaturile medii vor crește puțin, ajungând la medii de 18-19 grade Celsius, după care urmează variații termice. Maximele vor fi cuprinse între 18 și 22 de grade, cu cele mai mari valori în jurul datei de 10 octombrie. În intervalul 4-7 octombrie și după data de 10 octombrie, crește probabilitatea de ploi.

Vremea în Moldova

Temperaturile diurne vor crește de la maxime de 10-11 grade până la 21 de grade Celsius, în prima parte a intervalului. Ulterior, vor fi fluctuații de temperatură, iar maximele vor oscila între 17 și 22 de grade. La începutul primei săptămâni și după data de 4 octombrie, probabilitatea de precipitații va fi ridicată.

Vremea în Dobrogea

Până pe data de 4 octombrie, temperaturile diurne vor fi în creștere, ajungând până la 24 de grade Celsius. Pe timpul nopții, temperaturile vor fi scăzute la începutul intervalului, cu maxime de 11 grade. În ceea ce privește probabilitatea de ploaie, aceasta va fi ridicată la începutul primei săptămâni și în intervalul 5-8 octombrie.

Vremea în Muntenia și Oltenia

În aceste zone vor fi anumite variații termice, mai ales la începutul și la sfârșitul intervalului. Valorile medii vor oscila între 21 și 24 de grade. După data de 5 octombrie, valorile termice vor mai crește puțin. La începutul primei săptămâni și în intervalul 5-7 octombrie, probabilitatea de ploaie va fi ridicată.

Vremea la munte

În zonele montane, maximele vor urca de la 5-6 grade Celsius, la 13-14 grade, la începutul intervalului, Ulterior, variațiile termice nu vor fi semnificative. În ceea ce privește precipitațiile, probabilitatea de ploi va fi ridicată până pe 7 octombrie, precum și după data de 10 octombrie.