ANM a emis cod galben de vijelii. Ploi torențiale și furtuni în următoarele zile în România. Zonele afectate
Se schimbă vremea în România. ANM a emis o nouă alertă meteo de ploi torențiale și vijelii pentru anumite zone din țară. Astfel, vremea rea începe încet, încet să își intre în drepturi. Află ce zone sunt vizate de Codul Galben.
Avertizări de tip nowcasting de ploi și vijelii
ANM a emis o avertizare de tip nowcastig valabilă marți, 12 septembrie, în intervalul orar 16:30 – 17:30, în două localități din județul Bacău. Astfel sunt vizate comunele Agăș și Palanca.
Aici, vor fi semnalate averse ce vor depăși 20-25 l/mp, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
A doua avertizare vizează trei localități din județul Covasna: Poian, Mereni, Estelnic și este valabilă până marți, 12 septembrie, ora 17:00. În aceste zone vor fi semnalate averse ce vor depăși 20-25 l/mp, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, conform meteoromania.ro.
Precipitațiile se vor extinde în toată țara
Deși zilele acestea sunt anunțate valori ale temperaturilor ceva mai crescute față de cele normale pentru data din calendar, meteorologii anunță că vin ploile.
Astfel, începând de miercuri, 13 septembrie, își vor face apariția și precipitațiile, pentru început în zonele de munte, iar mai apoi, joi, în majoritatea regiunilor.
”De miercuri însă, își vor face apariția și precipitațiile. La început în zona montană și în partea de nord-est a țării, pe parcursul nopții de miercuri spre joi și în partea de vest, centru și nord, pentru ca joi vremea să devină instabilă în majoritatea regiunilor, dar mai ales în vest, nord și centru și zona montană, acolo unde cantitățile de apă vor fi local însemnate.
Vineri ne apropiem de ceea ce înseamnă normalul termic din calendar, 23-28 de grade, după care, începând din data de 16 septembrie, temperaturile să fie din nou în creștere pentru perioada din calendar.
Vor mai fi episoade de căldură și în a doua jumătate a lunii, pentru că, așa cum arată și actualizarea estimărilor pentru prima lună de toamnă, aceasta va fi caracterizată în medie prin valori de temperaturi peste normalul termic, astfel încât să putem considera luna septembrie a acestui an mai caldă decât în mod obișnuit, și din păcate, cu un deficit în medie de precipitații chiar dacă mijlocul acestei săptămâni va mai aduce valori la nivel local însemnate, aceasta însemnând 10-15 litri/mp, dar care nu pot compensa, din păcate, seceta pedologică extremă și puternică instalată în partea de sud, sud-est și est a României”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.
Citește și: Când va ninge în București, pentru prima dată în această toamnă. Anunțul făcut de meteorologi