ANM a emis cod roșu de viscol și furtuni de zăpadă în aceste zone ale României. Pagubele provocate de ninsori: copaci căzuți pe șosele, trenuri oprite, case înzăpezite
Este cod roșu de viscol și furtuni de zăpadă în România. Autoritățile au emis avertizări meteo pentru cetățeni, după ninsorile din ultimele ore. Traficul, atât cel rutier, cât și cel feroviar, este afectat de condițiile meteo.
Cod roșu de viscol și ninsori
Vortexul polar a ajuns deasupra țării noastre, iar ninsorile căzute în ultimele ore arată că iarna își intră în drepturi. La munte ninge viscolit și s-a depus deja un strat consistent de zăpadă, iar autoritățile au emis o avertizare de vreme rea. Zonele vizate de o atenționare cod roșu sunt cele aflate la altitudini de peste 1700 m, în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș și Dâmbovița. Aici va fi viscol puternic, iar vântul va bate cu viteze de peste 120 km/h, lucru ce determină reducerea vizibilității spre zero și troienirea zăpezii. Codul roșu este în vigoare până vineri, 22 noiembrie, ora 14:00.
„Odată cu răcirea, se vor semnala și precipitații, la început sub formă de ploaie, chiar începând din seara zilei de miercuri. Dar în zonele de deal și de munte și în Maramureș și Transilvania, vor predomina ninsorile. La munte, la altitudini mai mari de 1.200 de metri, rafale de peste 80km/h, viscol, ninsoare, iar în restul țării vânt de 55-65 km/h, amplificând senzația de rece”, a precizat Elena Mateescu, șefa ANM.
O avertizare cod portocaliu a fost emisă pentru data de 22 noiembrie, intervalul orar 02:00 – 14:00, vizând intensificări semnificative ale vântului în zonele joase ale județelor Caraș-Severin, Timiș și Arad. În a doua parte a nopții de joi spre vineri și în prima parte a zilei de vineri, sunt prognozate rafale cu viteze de 70–85 km/h, care pot genera disconfort și riscuri în aceste regiuni.
De asemenea, un alt cod portocaliu este în vigoare în aceeași zi, din 02:00 până la 20:00, vizând viscol puternic și ninsori abundente, afectând zona montană înaltă din Carpații Meridionali, precum și sectoare din Carpații Occidentali și Carpații Orientali. Meteorologii avertizează că vântul va atinge rafale de 80–120 km/h, provocând ninsori viscolite, acumulări de zăpadă consistente (peste 30 cm în anumite locuri), vizibilitate foarte scăzută și formarea troienelor. Condițiile severe pot afecta traficul și siguranța în zonele montane.
Pagubele provocate de vremea rea
Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat și câteva pagube materiale însemnate. Circulația este îngreunată atât pe șosea, cât și pe calea ferată, iar evenimentele rutiere afectează traficul. Anumite drumuri sunt blocate din cauza TIR-urilor răsturnate pe carosabil. Copacii căzuți pe calea ferată sau pe liniile de tensiune afectează, de asemenea, și mersul trenurilor.
„În acest moment se intervine cu drezine pantograf şi cu personal propriu pe raza Regionalei CF Iaşi, pe intervalul de staţii Grădiniţa – Lunca Ilvei, unde sunt în desfăşurare lucrări de repunere sub tensiune a liniei de contact. În prezent este afectată circulaţia a trei trenuri de călători (R 5702, R 4205), care staţionează în gările adiacente. Pe raza SRCF Braşov, între staţiile Topliţa şi Gălăuţaş circulaţia feroviară este temporar oprită din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (ninsoare viscolită), fiind afectată în prezent circulaţia a trei trenuri de călători, IRN 407, R 4506 şi R 4503”, anunţă oficialii CFR.
Autoritățile atrag atenția asupra faptului că se circulă în condiții de iarnă, iar șoferii care pleacă la drum în zonele afectate de ninsoare trebuie să aibă mașinile echipate corespunzător. De asemenea, cei care nu au drumuri urgente de făcut sunt sfătuiți să evite deplasările până când iese din vigoare atenționarea de vreme rea.