ANM a dat alerta de ninsori în România! Din această seară, cod portocaliu și cod galben de vreme rea

de: Ioana Bucur
17 11. 2023

După o vară prelungită și doar câteva zile de toamnă – în termometre – ne vom confrunta cu un episod de iarnă. ANM a dat alerta de ninsori în România! Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis, începând din această seară, mai multe avertizări de tip cod portocaliu și cod galben de vreme rea. Ce zone sunt vizate.

ANM, alertă de ninsori în România

Ne așteaptă un weekend cu vreme capricioasă. Potrivit celor mai noi informații transmise de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie, vremea se va schimba radical, chiar de vineri seară.

ANM a emis mai multe avertizări de tip cod portocaliu și cod galben de vreme rea. Vineri seara, de la ora 20:00 și până sâmbătă, la ora 08:00, este în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte.

„În zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali va ninge local însemnat cantitativ (15…20 l/mp) și se va depune strat de zăpadă, iar mai ales în zona înaltă vor fi viteze de peste 60…70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h.

Vor fi ninsori și în restul zonei montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă (18 noiembrie) în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei vor fi predominant ninsori”, a transmis ANM.

Cod portocaliu de ninsori

De sâmbătă dimineața și până pe 19 noiembrie, ora 10:00, este în vigoare un cod portocaliu de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului. Meteorologii au precizat că „în jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei unde se va depune strat de zăpadă, local consistent. În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restrânse lapoviță și ninsoare”.

„Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55…65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60…80 km/h. Pe parcursul zilei de duminică vântul va continua să aibă intensificări în sud-estul țării și la munte.”

„În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale în general de 85…90 km/h, iar în bazinul vestic al Mării Negre, de peste 100 km/h.”

Te-ar putea interesa și: Când vine iarna în București, de fapt. AccuWeather a dat prognoza actualizată pentru Capitală

Un weekend cu vreme capricioasă

O altă avertizare meteo va fi în vigoare de sâmbătă, 18 noiembrie, până duminică, 19 noiembrie, ora 10:00, și vizează mai multe regiuni ale țării. În acest interval, sunt anunțate cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului.

„În jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei unde se va depune strat de zăpadă, local consistent. În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restrânse lapoviță și ninsoare.

Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55…65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60…80 km/h. Pe parcursul zilei de duminică vântul va continua să aibă intensificări în sud-estul țării și la munte.”

Te-ar putea interesa și: Prognoza meteo actualizată până la final de noiembrie. Cum va fi vremea în România