Animalul rar din România care este omorât din greșeală. Este pe cale de dispariție și în Europa
În ciuda faptului că este o specie pe cale de dispariție, exemplarele din țara noastră fiind printre singurele de pe teritoriul Uniunii Europene, animalul ajunge de multe ori să fie ucis în România, din greșeală. Cu ce îl confundă oamenii.
Un animal pe cale de dispariție în Europa este omorât din greșeală în România
Țara noastră este casă pentru una dintre cele mai rare specii de animale de pe teritoriul Uniunii Europene. Este pe cale de dispariție și joacă un rol esențial în ecosistem.
Este un animal rapid, care știe foarte bine să se ascundă și care își folosește ghearele lungi pentru a-și prinde hrana. Vorbim despre dihorul pătat. Populațiile de la noi din țară sunt printre puținele din UE.
Denumit și Vormela peregusna, are botul ascuțit și blana deasă și foarte lucioasă.
În general, această specie de dihor își petrece ziua în vizuină, ieșind de la adăpost abia după lăsarea întunericului. Este un foarte bun săpător de galerii, are ghearele puternice și ascuțite. În „meniul” său intră cârtițele, șobolanii de apă sau orbeți, viermi și șopârle.
Are un rol important în ecosistem, ajutând la controlarea populației de rozătoare. Dacă dihorul pătat ar dispărea complet, înmulțirea rozătoarelor ar putea afecta până și recoltele.
În România, însă, animalul este ucis adesea, din greșeală, oamenii confundându-l cu dihorul de casă și temându-se că ar fi putea fi dăunător pentru animalele pe care le au în curte. Un alt pericol pentru Vormela peregusna îl reprezintă câinii fără stăpân.
Câte exemplare mai există la noi în țară
Această specie este mai degrabă una solitară. Dihorul pătat caută parteneri de reproducere atunci când este perioada de împerechere. Trăiește doar în zonele aride și de stepă.
Specialiștii estimează că în Dogrobea mai există, în prezent, doar 500 de exemplare. Dihorul pătat este specie protejată în România de mai bine de trei decenii.
În viitorul nu foarte îndepărtat, dispariția unei specii de animale ar putea fi doar o grijă a trecutului. Oamenii de știință vor să readucă la viață o pasăre ce nu mai există pe pământ din secolul al XVII-lea.
O echipă de cercetători are un proiect ambițios: să readucă la viață specia dodo, o pasăre care a trăit pe Insula Mauritius din Oceanul Indian până la sfârşitul secolului al XVII-lea.
„Dodo era o pasăre extraordinară, chiar şi în momentul descoperirii, dar au dispărut rapid. Aşa că, atunci când oamenii au vrut să afle mai multe despre ele, nu mai era niciuna”, a punctat Julian Hume, paleontolog aviar la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, care studiază pasărea dodo.