Animalul pe care un sucevean voia să îl vândă pe internet. S-a trezit imediat cu poliția la ușă
Un sucevean a ajuns în atenția autorităților după ce a încercat să vândă pe internet o broască țestoasă protejată de lege. Incidentul a avut loc după ce bărbatul, aflat în Constanța, a găsit reptila în apropierea autostrăzii și a luat-o acasă cu intenția de a o salva. Fără să știe că animalul aparține unei specii protejate, acesta a decis ulterior să o vândă, postând un anunț pe o platformă online.
Un bărbat din Suceava, cercetat penal după ce a încercat să vândă o broască țestoasă protejată
Planurile suceveanului au luat o turnură neașteptată atunci când Garda de Mediu Suceava a fost informată despre încercarea de comercializare a broaștei țestoase. Autoritățile au intervenit prompt, constatând că reptila aparținea speciei Testudo graeca, cunoscută și sub denumirea de țestoasă dobrogeană, care este protejată de legislația din România. Astfel, bărbatul s-a trezit cu un dosar penal pentru capturarea, deținerea și încercarea de vânzare a unui exemplar protejat.
Potrivit poliției, bărbatul a declarat că nu știa că broasca țestoasă pe care o găsise face parte dintr-o specie protejată de lege. Acesta a explicat că, deși intenționa să o salveze, a realizat în scurt timp că nu are cunoștințele necesare pentru a îngriji reptila. În încercarea de a-i găsi un nou stăpân, a postat un anunț de vânzare pe internet, fără a cunoaște implicațiile legale ale acestui gest.
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor s-au autosesizat în urma verificărilor și au constatat că bărbatul deținea ilegal țestoasa, cu intenția de a o comercializa.
„Fapta reprezintă infracțiune conform OUG nr. 57/2007, iar IPJ Suceava a întocmit documentele specifice pentru sesizarea penală”, au transmis autoritățile.
Specii protejate și legislația din România
În România, trăiesc două specii de broaște țestoase de uscat: țestoasa bănățeană (Testudo hermanni boettgeri) și țestoasa dobrogeană (Testudo graeca ibera). Ambele specii sunt protejate de lege, din cauza numărului redus de exemplare, estimat la doar câteva mii. Colectarea, deținerea și comercializarea acestor animale sunt strict interzise.
Cu toate acestea, autoritățile se confruntă ocazional cu anunțuri de vânzare a unor astfel de specii pe internet, fenomen care atrage atenția Gărzii de Mediu și a Poliției Animalelor. Bărbatul din Suceava, acum sub investigație, riscă sancțiuni severe pentru încălcarea legii.
Această situație servește ca un avertisment pentru public cu privire la importanța cunoașterii legislației privind fauna protejată, dar și asupra consecințelor pe care le poate avea deținerea sau vânzarea unor astfel de specii.