Animalul care trăiește și când este tăiat în mai multe bucăți. Cum este posibil

de: Ioana Bucur
31 03. 2023

O vietate ciudată, care preferă să stea mai mult ascunsă și care are o abilitate parcă desprinsă din scenariile filmelor SF. Află, din rândurile de mai jos, care este animalul care trăiește și când este tăiat în mai multe bucăți. Cum este posibil așa ceva.

Acesta este animalul care trăiește și când este tăiat în mai multe bucăți

Este posibil ca mulți să nici nu își dea seama că vorbim despre un animal, nu o formă de vegetație marină. Steaua de mare face parte din clasa „echinodermata” și este cunoscută pentru forma specifică și culorile intense.

Există peste două mii de specii diferite, cele mai multe trăiesc în habitate marine la peste șase mii de metri adâncime.

Nu le place să se miște prea mult, sunt chiar foarte lente, însă își schimbă complet comportamentul în anumite situații. Devin agresive în momentele în care sunt atacate de prădători sau când își dau seama că au concurență pentru hrană.

Un detaliu pe care foarte puțini îl știu despre ele este capacitatea lor de a se regenera după ce își pierd un membru, o abilitate utilă în cazurile în care se confruntă cu atacuri sau accidente. De fapt, steaua de mare este singurul animal care trăiește și când este tăiat în mai multe bucăți.

Te-ar putea interesa și: De ce stau câinii cu capul înclinat. Ce vor să transmită, de fapt. Semnificația acestui gest

Cum este posibil

Atâta timp cât fiecare bucată ruptă din steaua de mare conține o parte a discului central, toate vor reuși să supraviețuiească, oricât de ciudat ar suna.

Pare ceva desprins din scenariul unui film SF, însă acest proces de regenerare al stelelor de mare este cu adevărat spectaculos și poate fi foarte rapid. El începe de când animalul este rănit și poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. Regenerarea diferă de la specie la specie și în funcție de cât de gravă este rana suferită.

Dacă își pierde un membru, prima etapă a procesului debutează cu formarea unei bucle de celule specializate, numită blastemă, în zona ce a fost rănită. Acestea vor începe apoi să se multiplice într-un ritm accelerat, formând, în cele din urmă, țesuturi și organe noi, astfel încât să poată crea un nou membru.

Un alt detaliu fascinant este acela că stelele de mare nu au creier, ceea ce înseamnă că nu pot gândi, nu pot conștientiza ce se întâmplă în jurul lor.

Aceste animale sunt printre cele mai misterioase vietăți ce trăiesc mediile marine, dar și printre cele mai delicioase. Cei care savurează fructele de mare, adoră să consume steaua de mare fie în stare crudă, fie gătită.

Te-ar putea interesa și: Creatura din Carpați care a îngrozit lumea științei. Nimeni nu știe ce e, dar au o bănuială sumbră FOTO