Angela Similea, târâtă prin tribunale de nepoata unui celebru om de cultură. Cu ce a greșit artista

Angela Similea, târâtă prin tribunale

Artista Angela Similea a fost dată în judecată de Irina, nepoata sculptorulii Marcel Guguianu. Acesta a cerut dizolvarea Fundației ”Marcel Guguianu”, din a cărei conducere face parte și artista.

Angela Similea, târâtă prin tribunale de nepoata unui celebru om de cultură

Alături de Angela Similea au mai fost cehamte în instanță și alte opt persoane, printre care se află și fiul lui Guguianu, pe nume Cătălin. Într-o primă instanță, judecătorii au admis cererea de dizolvare a fundației, dar procesul va fi reluat cu apel la Tribunalul București.

Angela Similea a fost o bună prietenă cu sculptorul Marcel Guguianu, care a murit la vârsta de 89 de ani, în anul 2012. Averea acestuia a constituit mare scandal între rudele artistului, încă din primul moment, mai ales că acesta i-a lăsat o mare parte a aversii sale unei alte femei decât soția lui, și anume, sopranei Viorica Cortez.

În anul 2018, nepoata și fiul sculptorului au mai ajuns o dată în instanță pentru un apartament din sectorul 1, moștenit, de asemenea, de la Marcel Guguianu. În timpul acestui proces, Irina Gugulică i-aa reproșat lui Cătălin, aflat la Paris, că nu contribuie deloc la cheltuielile fundației tatălui său.

Marcel Guguianu
Marcel Guguianu

Ce dispute au fost în familie

Primele dispute în familie au fost legate de ultima dorință a lui Marcel Guguianu, pe care familia nu vrut să o respecte. Mai exact, sculptorul și-a dorit ca inima să-i fie scoasă de către medicul Mircea Beuran, bun prieten cu aartistul, și să fie depusă într-o operă pregătită de el în timpul vieții: sculptura ”Rugăciune”, la capătul Aleii Nemuririi.

Marcel Guguianu s-a născut la data de 28 iunie 1922. A fost student al Academiei de Arte Frumoase București, sub îndrumarea profesorului Cornel Medrea. A fost un reputat profesor de sculptură și de desen, consilier restaurator pentru momente istorice și de artă, membru permanent al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al Băncii Mondiale.

Începând din anul 1948, acesta a participat la toate expozițiile anuale, bienale și de grup în România, dar și la tradiționale festivaluri, simpozioane și bienale internaționale de artă plastică, la la Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. De asemenea, are o colecţie muzeală, care-i poartă numele, la Contess Madelaine din New York. În 1992 s-a creat Fundaţia „Marcel Guguianu”.

Reamintim că Marcel Guguianu a fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, de către președintele Ion Iliescu, în anul 2002.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI