Angela Merkel vrea să extindă Uniunea Europeană. Ce țări vecine ale României sunt așteptate-

de: Anca Lupescu
05 07. 2021

Angela Merkel vrea extinderea Uniunii Europene. Cancelarul german a declarat că are deja planul și a obținut și sprijinul Franței.

Angela Merkel vrea să extindă Uniunea Europeană

Cancelarul German Angela Merkel spune că vrea extinderea Uniunii Europene, declarând că „procesul de integrare a țărilor din această zonă trebuie să avanseze, iar acest lucru este în interesul UE”.

Este vorba despre integrarea în Europa a țărilor din Balcanii de Vest. Ea a pledat pentru admiterea în UE pe viitor a țărilor din această zonă, invocând rațiuni strategice și sugerând că influențele exercitate de China și Rusia trebuie contracarate.

„Procesul de integrare a țărilor din această zonă trebuie să avanseze, iar acest lucru este în interesul Uniunii Europene”, a spus Angela Merkel, care a participat la Conferința pe tema Balcanilor de Vest.

Politicianul German a spus că anumite țări au o influență puternică asupra acestei zone. În plus, a mai spus cancelarul, inițiativa se bucură de sprijinul președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Germania este gata să ofere cât de curând trei milioane de doze de vaccin anti-covid țărilor din Balcanii de Vest.

„Prioritatea este să accelerăm agenda extinderii europene în regiune și să susținem partenerii din Balcanii de Vest în eforturile de aplicare a reformelor necesare și de avansare pe parcursul european”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. 

Când ar putea adera țările din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană

Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că acest proiect trebuie să aibă loc cât mai curând, pentru mai multe stabilitate în vecinătatea UE.

„Dacă dorim mai multă stabilitate în vecinătatea noastră, trebuie să le oferim în continuare o perspectivă credibilă de aderare țărilor din Balcanii de Vest.

Este clar că nu va mai avea loc nicio nouă extindere în timpul mandatului actualei Comisii și actualului Parlament. Nicio țară candidată nu este pregătită. Dar ulterior Uniunea Europeană va avea mai mult de 27 de membri.

În cadrul negocierilor, țările candidate la aderare trebuie să acorde o prioritate maximă statului de drept, justiției și drepturilor fundamentale”, spunea Jean-Claude Juncker în 2017.

Printre țările din Balcanii de Vest care ar putea deveni parte a Uniunii Europene se numără Bosnia și Herțegovina, Servia, Muntenegru, Kosovo, Albania și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, toate fiind țări candidate pentru aderarea la UE.

Kosovo este singura țară din Balcanii de Vest care este o „potențială candidată”.

Pentru țări precum Bosnia și Herțegovina, Albania, Serbia și Muntenegru, negocierile de aderare fie au început deja, fie se așteaptă recomandarea Comisiei pentru a deschide negocierile de aderare.