Angela Merkel își pune în cap toată Europa. Decizia radicală pe care a luat-o, țările vecine au luat foc
În plină pandemie, Angela Merkel își pune în cap toată Europa. Ţările vecine au luat foc când au aflat decizia radicală pe care a luat-o cancelarul Germaniei.
Ce decizie neaşteptată a luat Angela Merkel
După 7 ani de negocieri, Angela Merkel își pune în cap toată Europa cu decizia radicală pe care a luat-o. Cancelarul Germaniei vrea adoptarea cât mai repede a acordului de investiţii UE-China. Drept urmare, aceasta împreună cu Ursula von der Leyen și Charles Michel vor avea o conferinţă online cu preşedintele Xi Jinping în care va fi anunţată această înţelegere de succes. Pe lângă faptul că măreşte accesul pe piaţă a investitorilor din Europa în îndepărtata China, acest acord obligă şi respectarea transferului de tehnologie.
“După discuțiile intense din ultimele luni și evoluțiile concrete din ultimele săptămâni, angajamentele de fond necesare din partea Chinei au fost realizate pe cei trei piloni cheie ai negocierilor. Este vorba despre accesul pe piață, condiții de concurență echitabile și dezvoltare durabilă”, a declarat un oficial al Comisiei.
Nu toată lumea este, însă, de acord. Mulţi consideră că procesul a fost grăbit, dat fiind că nu există garanţii conform cărora guvernul chinez va respecta drepturile omului şi va interzice munca forţată. Printre statele care şi-au arătat îngrijorarea în această privinţă se numără Belgia şi Olanda. Mai mult, chiar şi Parlamentul European pare să fie împotriva acestei convenţii cu Beijingul.
“Comisia a dezvăluit problema drepturilor lucrătorilor. Este ridicol să încerci să vinzi asta ca un succes”, a declarat europarlamentarul Reinhard Bütikofer, conform Digi24.
China, acuzată de exploatare forţată a muncitorilor
Mai multe rapoarte internaţionale au demonstrat că autorităţile chineze au construit în jur de 400 de lagăre de muncă în regiunea Xinjiang, în ciuda faptului că statul a dat asigurări că sistemul de “reeducare” a minorităţilor a fost anulat.
Desigur, la mijloc sunt afaceri de sute de miliarde de euro. În 2019, exporturile UE către China au fost de aproape 200 de miliarde de euro, iar importurile de peste 360 de milarde. Aşadar, valoarea comerţului este una uriaşă. În urma acestui acord, firmele din Uniunea Europeană pot concura în condiţii de egalitate cu cele din statul asiatic.
Negocierile au început încă din anul 2013, însă au fost accelerate în aprilie 2019, când China și Uniunea Europeană au convenit să finalizeze acordul înainte de sfârșitul lui 2020.