Angela Merkel dă lovitura! Ce se întâmplă, de fapt, în Uniunea Europeană
Începând de astăzi, 1 iulie 2020, Gemania va prelua, pentru a 13-a oară, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de șase luni. Statele membre care deţin preşedinţia lucrează împreună în grupuri de câte trei, denumite „trio-uri“, pentru o perioadă de 18 luni. Actualul trio este format din Germania (iul.-dec. 2020), Portugalia (ian.-iun. 2021), Slovenia (iul.-dec. 2021).
Germania preia preşedinţia rotativă a UE
Germania preia în forță șefia Uniunii Europene. Începând de astăzi, 1 iulie 2020, preşedinţia rotativă a UE va fi în responsabilitatea statului german pentru o perioadă de șase luni.
Până în prezent, șefia a fost asigurată de Croația. Țara condusă de Angela Merkel a mai deţinut preşedinţia Uniunii de 11 ori, cel mai recent în ianuarie-iunie 2007: iul. – dec. 1958; iul. – dec. 1961; iul. – dec. 1964; iul. – dec. 1967; iul. – dec. 1970; ian. – iun. 1974; iul. – dec. 1978; ian. – iun. 1983; ian. – iun. 1988; iul. – dec. 1994; ian. – iun. 2007.
„Aceasta este o datorie pe care o aştept cu nerăbdare şi pe care întregul guvern german o aşteaptă cu nerăbdare. Europa are nevoie de noi, la fel cum noi avem nevoie de Europa – nu numai ca moştenire istorică, ci ca un proiect care ne va conduce în viitor“, spunea într-o declaraţie guvernamentală din 18 iunie cu privire la preşedinţie, cancelarul Angela Merkel.
Priorităţile Germaniei la preşedinţia UE
În centrul provocărilor Germaniei în perioada preşedinţiei UE se află gestionarea crizei pandemice provocată de noul coronavirus, potrivit programului aprobat de Guvernul german la 24 iunie 2020. Documentul are 24 de pagini și stabilește obiectivele preşedinţiei de şase luni, care are ca slogan „Să facem împreună Europa mai puternică din nou“.
La bază, programul are următoarele linii de orientare: depășirea definitivă a crizei sanitare, redresarea economică și socială, o Europă inovatoare, puternică, dreaptă, durabilă, o Europă a securităţii şi a valorilor comune, o Europă puternică în lume.
Priorităţile trio-ului Germania, Portugalia, Slovenia. Cele trei state îşi asumă să urmeze cele cinci direcţii direcţii de acţiune identificate în declaraţia comună a membrilor Consiliului European din 26 martie 2020: limitarea răspândirii virusului (prin controale temporare la frontiere şi combaterea dezinformării); furnizarea de echipamente medicale (prin sporirea capacităţii de testare a statelor membre); promovarea cercetării (prin alocare de fonduri sau schimburi de informaţii şi experienţă); combaterea consecinţelor socio-economice (prin condiţii de finanţare avantajoase în toate ţările din zona euro, ajutoare de stat temporare alocate de Comisie); sprijinul acordat cetăţenilor blocaţi în ţări terţe, se arată în documentul din 26 martie 2020, precum şi în programul pe 18 luni al trio-ului (sursa: https://data.consilium.europa.eu/).