Angela Merkel a făcut anunțul trist în Germania. Veste proastă pentru sute de mii de români
Germania, unul din statele europene cu un sistem medical bine pregătit, este în fața unui dezastru. Încă de la finele anului trecut sistemul medicl german a ajuns să nu mai facă față numărului mare de infectări. Cele mai recente date artă că Germania se află într-un al treilea val de pandemie a coronavirusului. Declarația a fost făcută de cancelarul Angela Merkel parlamentarilor din partidul său conservator, marți.
Germania se află într-un al treilea val de pandemie
Agenția de presă Reuters a preluat declarațiile unor membri ai parlamentului german, care confirmă cele declarate de cancelarul Angela Merkel. Cancelarul a declarat la o reuniune cu ușile închise a parlamentarilor conservatori că Germania se află deja într-un „al treilea val” și a avertizat împotriva redeschiderii pripite.
Cancelarul german a declarat marți că Germania va trebui să se redeschidă cu prudență și pas cu pas pentru a evita o revenire bruscă la blocare dacă infecțiile cu COVID vor crește semnificativ.
„Nu ne putem permite urcușuri și coborâșuri„, a declarat Merkel participanților la o conferință online a grupului parlamentar de centru-dreapta. Potrivit mai multor surse care au vorbit reporterilor de la Reuters , în urma întâlnirii, s-a confirmat temerea cancelarului.
Miercuri viitoare, Merkel se va întâlni cu liderii celor 16 state germane pentru a discuta despre ieșirea dintr-un blocaj care a început în noiembrie și a fost prelungit până cel puțin pe 7 martie.
Care sunt planurile lui Merkel de relaxare
Merkel a declarat marți parlamentarilor că Germania se află în prezent în „al treilea val” de coronavirus, deoarece variantele de virus cu răspândire rapidă continuă să circule. Cancelarul și-a mai expirmat îngrjorarea cu privire la relaxarea restricțiilor care ar trebui efectuată în trei etape.
Primul este ridicarea restricțiilor privind contactele personale între gospodării, urmate de școli și sport. A treia etapă ar fi redeschiderea restaurantelor și a instituțiilor culturale.
Aceste redeschideri ar trebui combinate cu o capacitate crescută de testare. Guvernul federal intenționează să ofere acces gratuit la testele rapide pentru coronavirus până în prima săptămână a lunii martie.
De asemenea, ar trebui să li se acorde prioritate cadrelor didactice și lucrătorilor din domeniul vaccinării. De luni au fost deschise școli primare și grădinițe în 10 state din Germania.
Merkel a ordonat închiderea tuturor afacerilor neesențiale și controalele la frontieră cu Austria și Republica Cehă. Aici au existat focare legate de o variantă mai infecțioasă a virusului. Aceste decizii au ajutat Germania să reducă noile infecții zilnice cu COVID-19.
Dar o lansare lentă a vaccinării și riscul unor focare majore de variante cu răspândire rapidă deja identificate în Germania ar putea îngreuna orice reducere a restricțiilor.
Comentariile făcute de cancelar au venit la o zi după ce purtătorul de cuvânt a pledat pentru vaccinul Covid AstraZeneca. Între timp, ministrul Sănătății, Jens Spahn, sugerează recrutarea în armată pentru a da vaccinul soldaților și ofițerilor de poliție în încercarea de a crește ratele de inoculare.
Care este starea pandemiei în Germania
O valoare importantă utilizată de oficiali este așa-numita incidență de șapte zile, care măsoară numărul de cazuri într-o săptămână dintr-o populație de 100.000 de oameni. La ultima întâlnire dintre Angela Merkel și liderii de stat, a fost stabilită o țintă de 35 de infecții la 100.000 ca o condiție prealabilă pentru relaxarea restricțiilor la nivel local.
Incidența medie națională actuală de șapte zile este de 60,5 la 100.000, potrivit Institutului Robert Koch (RKI). Cu toate acestea, rata incidenței variază foarte mult în funcție de regiune.
În Baden-Württemberg, numărul este în jur de 45, în Turingia, se situează la 119. Valoarea R, care măsoară rata de transmisie, a fost marți la 0,98. Acest număr măsoară câte persoane va infecta o persoană COVID pozitivă. Păstrarea valorii R sub una înseamnă că transmisia semnelor încetinește.
Marți, RKI a lansat un document de strategie de redeschidere numit „ControlCOVID”. Strategia necesită utilizarea unor indicatori de urmărire care depășesc valoarea R și incidența de șapte zile pentru a determina severitatea focarelor locale de COVID din Germania.
RKI solicită, de asemenea, utilizarea a trei „niveluri de intensitate” pentru a determina cât de mult pot fi slăbite restricțiile într-o anumită zonă.
Campania de vaccinare din Germania plină de necunoscute
Din 1,5 milioane de vaccinuri AstraZeneca care urmau să fie livrate, doar 187.000 au fost utilizate începând de luni. Vaccinul AstraZeneca a întâmpinat rezistență în Germania.
Același lucru s-a întâmplat și în alte țări europene. Mai ales după ce studiile au arătat că este mai puțin eficient decât Pfizer și Moderna.
Cercetările impulsionate de agenția de top pentru vaccinuri din Germania au sugerat, de asemenea, că vaccinul AstraZeneca provoacă efecte secundare mai puternice decât celelalte două vaccinuri.
Scepticismul în jurul vaccinului a determinat Franța, Germania, Elveția, Danemarca, Suedia și Norvegia să recomande utilizarea acestuia numai la persoanele mai tinere. Asta și în ciuda faptului că UE și OMS au spus că este sigur pentru toată lumea.
Liderii germani au lansat un impuls de relații publice pentru a liniști publicul că AstraZeneca, dezvoltat la Universitatea Oxford din Marea Britanie, funcționează.
Germania a administrat până acum 5 milioane doze de vaccin. Asta înseamnă aproximativ șase pentru fiecare 100 de rezidenți, bazându-se în principal pe vaccinul Pfizer.
Acest lucru îl plasează cu mult în spatele Regatului Unit, care se bazează foarte mult pe AstraZeneca și care a inoculat mai mult de 26 de pacienți din fiecare sută de oameni.