Angajaţii din România care nu trebuie să lucreze noaptea. E reglementat prin lege, e interzis să fii pus să faci aşa ceva

de: Stan Nicu
21 03. 2023

O categorie de români nu vor mai putea presta pe timp de noapte, potrivit unui proiect de lege care se află în Senat. Așadr, care sunt angajaţii din România care nu trebuie să lucreze noaptea. E reglementat prin lege, astfel că trebuie să știi că e interzis să fii pus să faci aşa ceva.

Ce angajaţii din România nu vor mai putea să lucreze noaptea. Totul se reglementează prin lege

Un proiect lege aflat, de puțină vreme, în Senat prevede că o categorie de români nu va mai putea să fie obligată să muncească noaptea, adică schimbul trei.

Astfel, categoriile de persoane pentru care se aplică deja legea, adică femei gravide, lăuze și cele care alăptează, nici părinții care își cresc singuri copii nu vor mai putea fi obligați să lucreze în ture de noapte.

Părinții singuri nu vor mai munci pe timp de noapte

În acest sens, Codul muncii va fi modificat, conform proiectului legislativ de la Senat, astfel încât lista celor ce nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se lărgească cu noua categorie.

Mai exact, proiectul de le stabilește că reprezentantul familiei monoparentale, respectiv părintele singur, nu va mai putea fi obligat să presteze muncă pe parcursul nopții.

De ce este necesară această măsură

În prezent, Codul muncii stipulează aceeași interdicție și în cazul femeilor gravide, a lăuzelor, precum și a mămicilor care alăptează.

Există mai multe motive pentru care părintele singur nu trebui să meargă la muncă noaptea, conform inițiatorilor legii, iat printre acestea se regăsesc:

-impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

Siguranța copilului

-siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;
-posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;
-dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale.

România, record de contracte de muncă

Nu în ultimul rând, pentru a putea fi aplicat, proiectul de lege în cauză trebuie să fie adoptat la Parlament, promulgat de președintele țării Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, anunţa la jumătatea  luni ianuarie a acestui an că România are cel mai mare număr de contracte de muncă înregistrate în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor (REGES) din ultimii 10 ani. Astfel, la acea dată existau nu mai puțin de 6.683.885 de contracte de muncă în țara noastră.