Angajatii cu cele mai mari salarii din România

de: Stan Nicu
11 08. 2020

Angajații cu cele mai mari salarii din România sunt cei care muncesc în domeniul IT. La polul opus, cu cele mai mici salarii, se regăsesc cei din domeniul hotelier și al restaurantelor, chiar dacă aceștia au avut cele mai mari creşteri ale câştigului în luna iunie, ca efect al reluării activităţii după introducerea măsurilor de relaxare.

Care sunt angajatii cu cele mai mari salarii din Romania

Salariații cei mai bine plătiți din România rămân în continuare cei din domeniul IT. Potrivit Institutului Național de Statistică, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei cu o sumă de 7.540 lei, în timp ce cele mai mici salarii au fost înregistrate în hoteluri şi restaurante, unde se câștigă în medie suma de 1.773 de lei.

Câştigul salarial mediu nominal brut al românilor a fost 5.369 lei, în luna iunie 2020, adică +3,5% (181 lei) mai mare decât în luna mai 2020, în timp ce câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.298 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu +3,7% (119 lei), arată datele INS.

Salariații din IT au cele mai mari salarii

Cu cât au crescut salariile într-un an

În luna iunie 2020, comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%. Conform statisticii oficiale, indicele câştigului salarial real a fost 102,4% pentru luna iunie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe de altă parte, indicele câştigului salarial real a fost 103,6% pentru luna iunie a acestui an faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie din anul 1990, indicele câştigului salarial real a fost 221,8%, cu 7,8 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai a anului 2020.

Relaxarea măsurilor a adus salarii mai mari

În luna iunie 2020, în activităţile din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a reluării activităţii anumitor agenţi economici după introducerea măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte) ori a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, al 13-lea salariu ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare)„, scrie INS.