Angajații care pot avea mai puține zile libere din 2024. Milioane de români se vor enerva

de: Sabina Anastasia
15 04. 2023

Reprezentanți politici din Guvernul României sunt nemulțumiți de salariații care primesc prea multe zile libere, din cauza faptului că acest demers conduce la exercitarea unei presiuni greu de gestionat pe bugetul companiei. Cine sunt angajații care pot avea mai puține zile libere din 2024. Milioane de români se află în această situație.

Ce probleme declanșează numărul ridicat de zile libere

S-a terminat cu zilele libere de la stat. La începutul anului 2023, Guvernul de la București anunța că își dorea să modifice o serie de aspecte privind angajații de pe piața muncii. Era vorba, atunci, despre acordarea mai multor zile libere sau despre modificarea numărului de zile lucrătoare din săptămână, după modelul străin.

Mai exact, în cazul în care nu se acordau mai multe zile libere, numărul zilelor lucrătoare ar fi urmat să fie redus la patru, așa cum se întâmplă deja în alte state. Planul cu pricina nu a bucurat toți reprezentanții politici, acum Guvernul pregătind un proiect ce ar putea să înfurieze milioane de salariați.

Veste importantă pentru români cu privire la zilele libere. În rândul politicienilor au existat mai multe nemulțumiri privind numărul de zile libere acordat salariaților. Totul, din cauza faptului că zilele în care angajații nu muncesc ar exercita asupra bugetului companiei o presiune deloc ușor de administrat.

Angajații care pot avea mai puține zile libere din 2024

Inițiativa vine ca urmare a unui analize efectuate în cazul angajaților din mediul privat, în balanță fiind puse datele înregistrate în anul 2003 versus cele din anul curent, 2023. S-a ajuns la concluzia că salariații din mediul privat beneficiază de un număr mai mare de zile nelucrătoare în comparație cu acum aproximativ două decenii.

În urmă cu 20 de ani, românii care activau în mediul privat aveau doar 6 zile libere. În prezent, numărul zilelor nelucrătoare aproape s-a triplat, salariații beneficiind de 15 zile libere. Numărul zilelor nelucrătoare crește în fiecare an, spun inițiatorii noului proiect, explicând că angajații solicită să nu se prezinte la muncă atunci când au evenimente importante în familie.

Te-ar putea interesa și: Trei zile libere pe săptămână pentru angajații din România? Veste neașteptată pentru români

Noul proiect de lege propune reducerea numărului de zile libere din 2024 pentru românii care activează în mediul privat, în baza celor două motive explicate mai sus. Vorbim despre milioane de salariați care se află într-o astfel de situație. Momentan, nu se știe cu cât se intenționează scăderea numărului de zile libere. Cert este că Guvernul își dorește să fie mai puține.