Angajații care nu au zile libere de 1 mai și de Paște. Ce spune legea din România

de: Corina Oprea
02 04. 2024

Se apropie sărbătorile pascale și, odată cu ele, și zilele libere pentru români. Urmează o vacanță prelungită pentru aceștia, dar există și oameni care nu vor avea liber de 1 mai și de Paște. Ce se întâmplă cu angajații care lucrează de sărbători.

Minivacanță de Paște

Într-o lună, românii se vor bucura din noi de zile libere. Pentru că Paștele cade în apropierea zilei de 1 mai, și ea liber național, angajații sunt ceva mai norocoși și vor avea parte de o minivacanță și anul acesta.

Anul acesta, cetățenii români vor beneficia de o minivacanță de șase zile în luna mai. Guvernul a declarat ziua de 2 mai ca zi de sărbătoare pentru a umple golul dintre 1 mai și 3 mai, Vinerea Mare, ceea ce înseamnă că angajații vor avea parte de un concediu prelungit.

Cetățenii români se vor putea bucura de o perioadă mai lungă de odihnă și la fel și elevii, care vor avea parte și ei de o vacanță, ca în fiecare an. Paștele Ortodox cade, însă, fix în perioada vacanței de primăvară, ceea ce înseamnă că elevii nu vor avea cursuri în această perioadă.

Până acum, elevii aveau doar o săptămână de vacanță. Acum, însă, vacanța de Paște va dura 11 zile, de sâmbătă, 27 aprilie, până marți, 7 mai, spre bucuria copiilor. Aceștia revin în bănci abia de miercuri, 8 mai 2024, unde vor mai sta până la data de 21 iunie 2024.

Cine lucrează de Paște

Chiar dacă urmează câteva zile libere pentru angajații români, există și oameni care vor fi nevoiți să lucreze. Este vorba despre sărbători mari și libere legale, pentru care statul oferă zile libere.

Cu toate acestea, unii angajați nu au dreptul la concediu de Paște sau de 1 mai. Aceștia sunt lucrătorii la locurile de muncă unde sarcinile lor nu pot fi întrerupte din cauza naturii speciale a procesului de producție sau a muncii. Astfel, activitatea nu poate fi stopată.

Codul Muncii prevede diverse sisteme de compensare pentru acești lucrători. Concediile sunt acordate la discreția angajatorului, iar angajații care aparțin organizațiilor religioase legale beneficiază de concediu în funcție de ziua în care se sărbătorește sărbătoarea publică respectivă.

În plus, angajații care lucrează în zilele de sărbători legale și cărora nu li se acordă concediu de odihnă au dreptul la un bonus de cel puțin 100% din salariul corespunzător muncii prestate în timpul programului normal de lucru, adăugat la salariul de bază sau liber într-o altă zi, în funcție de preferință.

„(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acorda în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acorda de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

(4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succeda zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevazute la alin. (1), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”, se mai arată în lege.