Andrei Baciu, despre apariția reacțiilor adverse în rândul copiilor după vaccinare. Ce s-a constatat la categoria de vârstă 5-11 ani
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a transmis, marți seară, un mesaj important cu privire la imunizarea copiilor. Pentru că ne apropiem cu pași repezi de momentul în care vaccinarea anti-Covid-19 va fi posibilă și la categoria de vârstă 5-11 ani, Andrei Baciu a vrut să prevină eventualele motive de îngrijorare ale părinților cu privire la reacțiile adverse dezvoltate de micuți. Astfel, oficialul a explicat ce se întâmplă cu miocardita, o inflamație a mușchiului inimii care poate apărea la adulți după imunizare.
Ce riscuri de apariție a miocarditei există la copii
Potrivit lui Andrei Baciu, riscul apariției miocarditei, în rândul copiilor, este foarte mic sau inexistent, spre deosebire de adulți, unde au fost raportate mai multe astfel de afecțiuni post vaccinare anti-Covid-19. Acesta a explicat că această absență a apariției miocarditei poate fi datorată cantității și concentrației mai mici de ser anti-Covid-19 inoculată în organism.
„S-a constatat că la populaţia 5-11 ani această creştere a apariţiei miocarditei faţă de populaţia generală nu se mai constată, probabil şi graţie acestei concentraţii mai scăzute care conferă o reactivitate mai mică, dar totuşi suficient de multă protecţie”, a afirmat Andrei Baciu, marţi seară, la Digi 24.
Totodată, secretarul de stat a ținut să menționeze că miocardita apărută la copii cu vârsta mai mare de 11 ani este diferită de miocardita infecţioasă, care este „o patologie foarte serioasă”. Acesta a subliniat și faptul că, posibilitățile apariției reacțiilor adverse la două săptămâni după vaccinare sunt „foarte mici”.
Beneficiile vaccinului anti-Covid-19 la copii
În cadrul aceleiași intervenții, Andrei Baciu a abordat problema apariței inflamației sistemice multiorgan, o afecțiune care se dezvoltă la copii în urma infecției cu Covid-19. Secretarul de stat subliniază că și în această situație, eficiența vaccinului își spune cuvântul, evitând dezvoltarea acestei probleme de sănătate, chiar și în cazul în care un copil s-ar infecta cu Covid-19, deși este vaccinat.
„Aş aduce în discuţie subiectul inflamaţiei sistemice multiorgan, care apare la copii chiar şi după o infecţie uşoară, după o infecţie medie ca intensitate. Vaccinul existent şi-a demonstrat eficacitatea şi împotriva acestei forme de boală, care aparent nu are legătură directă cu trecerea prin boală, însă este o chestiune care apare la copii”, a adăugat Andrei Baciu.
Oficialul a transmis că, principalele efecte adverse care ar putea să apară în urma administrării serului anti-COVID la copii pot consta într-o „mică jenă, o mică durere, eventual o mică tumefacţie la locul injecţiei” sau, în unele cazuri, dureri musculare sau articulare ori „puţină febră”, care trec într-o perioadă scurtă de timp.
În final, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a informat cetățenii, și în special părinții, cu privire la eficiența dovedită a vaccinului anti-Covid-19 în rândul copiilor, de până la 90%, chiar și împotriva tulpinilor actuale anti-Covid-19.