Andrei Baciu, anunțul momentului. După cât timp scade, de fapt, imunitatea oferită de vaccinul anti-Covid-19
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a vorbit despre perioada imunității post vaccinare anti-Covid. Potrivit lui Andrei Baciu, chiar și după o perioadă de șase luni, imunitatea după vaccinurile cu ARNm este destul de mare, însă ea poate fi influențată de apariția tulpinilor mai agresive.
Vaccinul este eficient și după o perioadă mai lungă de timp
Medicul Andrei Baciu aduce în atenția publicului un subiect dezbătut de multă lume: cât durează imunitatea după vaccinare. Ei bine, secretarul de stat în MS susține că eficiența vaccinurilor de tip ARN mesager au o eficiență de peste 90%, chiar și la șase luni după vaccinare. Cu toate acestea, există situații în care unele persoane pierd imunitatea mai repede, fie din cauza organismului, fie din cauz aunor tulpini noi și mai agresive care afectează această protecție.
“La 6 luni vaccinul produs de Pfizer are o eficacitate de peste 90%. Imunitatea este păstrată. Acum sigur că este posibil ca în perioada următoare să apară alte tulpini și eficacitaea vaccinului să scadă.
Hai să dăm un exemplu concret. Vaccinurile produse prin ARN-mesager au eficacitate de 95%. Dacă vorbim de cazul Israelului, cu mare parte din oameni vaccinați, acel 5% poate însemna zeci sau sute de oameni. Evident că se pot suprapune peste aceste cazuri.
Vorbim de 5% din câteva milioane. Asta nu înseamnă că vaccinul a devenit ineficient”, a explicat Andrei Baciu, potrivit Digi24.
Valeriu Gheorghiță, avertisment pentru români
În ciuda veștii bune referitoare la o imunitate mai îndelungată decât perioada anunțată initial, medicul Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă cu privire la tulpina dominantă în România, în luna august.
Coordonatorul campaniei de vaccinare preconizează că imediat după terminarea vacanței de vară, 90% din cazurile din Româniavor fi cauzate de tulpina indiană. Acesta recomandă vaccinarea în număr cât mai mae, fiind singura șansă de a scăpa de această pandemie mai repede, fără a apărea și mai multe mutații periculoase.
„Până la sfârșitul lunii august, datele prezente sugerează o dominanță a acestei tulpini în peste 90% dintre cazurile de COVID-19, ceea ce este îngrijorător. Tocmai de aceea, readuc aminte importanța vaccinării ca măsură de prevenție.
Chiar dacă în acest moment în România situația epidemiologică este una foarte bună, este important să continuăm să ne vaccinăm pentru a ne asigura acel nivel de imunitate colectivă suficient de crescut încât să prevenim o răspândire accelerată a acestei infecții.
Datele din Marea Britanie arată o transmitere accelerată în rândul persoanelor nevaccinate și al persoanelor care nu au fost vaccinate cu schema completă (două doze de vaccin, cu excepția vaccinului Johnson&Johnson – n.red.)”, a afirmat acesta cu câteva zile în urmă.
În țara noastră au fost depistate 44 de cazuri Covid cu tulpină indiană, însă specialiștii susțin că acestea par să fie dezvoltate autohton, nefiind aduse din afara graniței.