Andreea Moldovan, anunț de ultimă oră despre carantinarea Bucureștiului. Ce măsuri prevede noul ordin al Ministerului Sănătății

Andreea Moldovan, anunț de ultimă oră despre carantinarea Bucureștiului. Ce măsuri prevede noul ordin al Ministerului Sănătății
Andreea Moldovan, despre noul ordin al MS Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății rupe tăcerea în cazul noului ordin al Ministerului Sănătății, explicând care este noutatea adusă de către criteriile de carantinare considerate mai dure. În cursul zilei de marți, noul ordin a fost publicat în Monitorul Oficial, fără ca prefectul Capitalei sau premierul să fi știut de existența acestuia. Potrivit Andreei Moldovan, noul ordin a fost stabilit în urma discuțiilor cu mai multe instituții de specialitae.

„Noul ordin este mai obiectiv, nu mai dur”

În urma tensiunilor referitoare la noul ordin al Ministerului Sănătății apărute în spațiul public, mai mulți oficiali au reclamat că nu au știut de existența noului ordin până la publicarea sa în Monitorul Oficial. Andreea Moldovan a venit cu explicațiile de rigoare, aducând lumină în acest nou conflict.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat că noile criterii de carantinare ale localităților sunt alese pentru a avea o situație mai clară a lucrurilor. Aceasta a menționat faptul că discuțiile pentru noul ordin au început în urmă cu o lună, la decizia finală luând parte atât reprezentanți ai DSU și INSP, cât și reprezentanți ai Comitetului Tehnico-Științific.

Aceasta a explicat că noul ordin este mai „obiectiv” și nu mai „dur”, așa cum l-ar putea considera alte persoane,diind luați în calcul indicatori cuantificabili. În plus, aceste noi criterii de carantinare au în vedere și zonele metropolitane, acolo und eoamenii circulă foarte mult între localități.

”Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez. Nu pică din cer, e un ordin pentru care am început discuțiile în urmă cu o lună, am avut discuții cu reprezentanți ai INSP și DSU. Au fost două zile de discuții, atunci chiar s-a comentat în presă pe marginea acestor criterii de carantinare.

Am agreat o formă finală pe care am supus-o ulterior discuției în Comitetul Tehnico-Științific. A fost o singură remarcă privind raportarea la 50.000 de oameni sau 100.000 de oameni ca reper (la numărul de teste – n.red), însă toți membrii participanți au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere și s-a votat această formă finală”, a spus Moldovan.

Capitala va intra sau nu în carantină?

Întrebată dacă Bucureștiul se află în carantină, Andreea Moldovan a răspuns că potrivit vechii grile de analiză, Capitala se încadrează în categoria localităților care întrunesc condițiile de carantinare. Cu privire la un posibil lockdown, secretarul de stat a răspuns evaziv, explicând că această decizie se ia în urma unei analize mult mai ample, care vizează mai mulți factori.

”Aceste criterii sunt obiective. Exact cum am spus, decizia de carantină e o decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală.

Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori.
Carantina, mai ales zonală, nu se decide pe un singur criteriu, se iau în calcul și alte date”, a explicat Andreea Moldovan la un post TV.

Printre criteriile noului ordin al MS se numără și testele efectuate în ultimele șapte zile, gradul de ocupare a paturilor ATI din județ, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare.

Ordinul Ministerului Sănătății, publicat marți în Monitorul Oficial este structurat pe baza unei grile în care se calculează punctajul rezultat în urma indicilor de referință, urmând ca în funcție de rezultat să fie luată o decizie cât mai corectă de către autoritățile competente.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI