ANAF e ferm: poți face închisoare dacă nu respecți cerința lor. Mai sunt 9 zile la dispoziție

de: Stan Nicu
17 06. 2022

ANAF este ferm: poți face închisoare dacă nu respecți cerința lor, conform noilor legi. Agenția Națională de Administrare Fiscală amenință cu controale masive în toată țara, vizații fiind patronii companiilor care nu plătesc la timp toate contribuţiile pentru angajați. Ce au de făcut patronii în următoarele zile pentru a nu ajunge la închisoare.

Patronii, amenințați cu închisoarea de ANAF. Ce trebuie să facă angajatorii în următoarele 9 zile

Agenția Națională de Administrare Fiscală amenință cu închisoarea pe angajatorii care nu plătesc contribuțiile pentru salariații lor. Este ultima săptămâna în care aceştia mai pot face plăţile, după care reprezentanţii ANAF vor face raportările direct la Parchet.

De asemenea, angajatorii care nu au plătit dispozițiile la sistemul public de Pensii și de Sănătate pentru angajați mai au la dispoziție doar nouă zile în care pot face asta, după care riscă pușcăria.

Legea s-a schimbat

Totul este posibil pentru că, din data de 26 iunie, intră în vigoare o prevedere care spune că cei care nu achită aceste contribuții pentru proprii salariați riscă închisoare de la unu la cinci ani, conform Ordonanței de Urgență aprobate de Guvern la finalul anului 2021 și care încadrează această faptă ca fiind una penală.

Nu în ultimul rând, prevederea a fost cuprinsă în celebra ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare, iar conform Ministerului de Finanțe, bugetul de stat este prejudiciat în fiecare an cu 12 miliarde de lei din cauză că mulți patroni nu achită aceste contribuții pentru proprii salariați.

ANAF are un nou șef din luna mai

Pe de altă parte, Agenția Națională de Administrare Fiscală are un nou șef începând din luna mai, acesta fiind numit de premierul Nicolae Ciucă, cu un scop foarte precis, respectiv creșterea gradului de colectare. Premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe Lucian Ovidiu Heiuş, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu rang de secretar de stat.

„Am cerut noului preşedinte al ANAF ca principalul obiectiv să fie creşterea nivelului de colectare pentru a asigura finanţarea măsurilor economice şi sociale pentru protejarea cetăţenilor şi economiei de efectele perioadei dificile pe care o traversăm. Creşterea încasărilor din primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut trebuie continuată într-un ritm mai susţinut”, spunea premierul Nicolae Ciucă.

Cine este Lucian Heiuș

Lucian Heiuş a fost consilier superior la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara, deputat PNL, precum şi director general la Uzina Mecanică Orăştie. Până în luna mai, Lucian Heiuş a fost
secretar de stat în Ministerul Finanţelor.