ANAF, decizia cruntă care îi vizează pe mii de români. Se întâmplă de la 25 octombrie
Din momentul intrării în Starea de Urgență și, ulterior, în Starea de Alertă, Guvernul a emis câteva ordonanțe prin care o parte din companiile active din România, dar și pesoane fizice, erau scutite pe o perioadă determinată de timp de la plata datoriilor către ANAF.
ANAF anunță demersurile pentru a recupera banii neplătiți de firme
După perioada de grațiere, în care banii strânși de ANAF au fost din ce în ce mai puțini, instituția anunță o schimbare drastică a politicilor de recuperare a datoriilor de la companiile din România, dar și de la persoanele fizice care au folosit pârghia oferită de guvern, prin amânarea datoriilor către stat.
Astfel că în acest moment, la nivel instituțional, în cadrul ANAF-ului, se analizează situația companiilor și a persoanelor fizice care au cerut amânarea datoriilor către FISC, în baza ordonanțelor date de guvern în perioada stării de urgență/stării de alertă.
Se întâmplă de la 25 octombrie
Cu alte cuvinte fiecare entitate comercială, sau persoană fizică va trebui să facă plata obligațiilor fiscale, începând cu data de 25 octombrie 2020. De la această dată ANFA va trece la ”recuperarea sumelor la buget, inclusiv prin atragerea răspunderii solidare a celor care sunt răspunzători pentru neplată”, relevă un document.
Conform datelor ANAF, până la sfârșitul lunii iunie, firmele au acumulat datorii și obligații de plată către FISC de aproximativ 10,3 miliarde lei în baza facilității acordate de guvern prin ordonanțe, în martie.
În cazul în care entitățile economice sau persoanele private nu își vor puta plăti datoriile, ANAF anunță că va institui măsuri asiguratorii pentru a garanta recuperarea datoriilor, dar nu exclude și folosirea sistemlor de mediere, unde se poate.
Un alt element foarte important, care va intra în vigoare, tot din 25 octombrie, este sistemul digitalizat de plată a contribuțiilor către ANAF, după cum declara Florin Cîțu, ministrul de la finanțe.
„Gata cu drumurile la ANAF. Doar clickuri. Am promis reforma digitală a Administrației Fiscale și mă țin de cuvânt. Prin identificarea vizuală online fiecare român va putea să-și facă un cont în spațiul privat virtual din fața calculatorului. Gata.
Nu mai este nevoie să mergeți la ANAF sau administrațiile locale să stați la coadă ca să plătiți impozite și taxe. Acum trebuie doar să vedeți ce faceți cu toate orele libere pe care le aveți în plus. Aceste lucruri puteau fi făcute de ani de zile. Socialiștii nu au vrut pentru că digitalizarea este cel mai mare inamic al evaziunii. Iar socialiștii, în special PSD-istii, iubesc evaziuna. Așa își finantateaza toate acțiunile de partid.”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.