ANAF, anunț de ultimă oră. Ce se întâmplă cu românii care au venituri din chirii
Locuinţa este una din nevoile de bază ale populaţiei, iar accesul la aceasta reprezintă un factor important de menţinere şi îmbunătăţire a calităţii vieţii, precum şi o componentă esenţială a societăţii. Există, la nivelul Institutului Național de Statistica o statistică a locuinţelorși are ca obiectiv aprecierea situaţiei condiţiilor de locuit şi a evoluţiei acesteia, atât din punctul de vedere al locuinţelor noi, cât şi al fondului de locuinţe existent. Conform acestei statistici la finele anului 2018 existau aproximativ 9031317 de locuințe la nivelul Capitalei.
ANAF, anunț de ultimă oră
Fondul de locuinţe şi-a păstrat trendul ascendent din ultimii ani, înregistrând 9031,3 mii locuinţe, la sfârşitul anului 2018, în creştere cu 54,5 mii locuinţe (+0,6%), faţă de sfârşitul anului 2017. Creşterea “intrărilor“ în fondul de locuinţe existent s-a datorat atât a construcţiilor noi (59,7 mii locuinţe), cât şi prin transformarea unor spaţii cu altă destinaţie, în locuinţe (1,1 mii locuinţe). Totodată, s-au înregistrat “ieşiri” din cadrul fondului de locuinţe de 6,3 mii locuinţe, ca urmare atât a demolărilor (5,8 mii locuinţe), cât şi prin schimbarea unor locuinţe în spaţii cu altă destinaţie (0,5 mii locuinţe). Toate aceste date statistice au ajutat ANAF în a demara un amblu proces de verificare a proprietarilor respectivelor locuințe și a veniturilor obținute prin închirierea acestor imobile.
Ceea ce s-a tot anunțat în presa locală, cum că reprezentanți ANAF vor începe descinderea în imobile pentru a face aceste verificări, din chirii, a cam speriat piața, în condițiile în care nu se știe clar câte din imobilele existente sunt folosite în sistemele de închiriere sau sub-închiriere. Vestea bună este că nu se va demara acest proces în perioada următoare, conform unui comunicat de presă dat de ANAF pe site-ul oficial al instituției, comunicat în care se arată faptul că instituția în cauză nu va demara acest proces.
Ce se întâmplă cu românii care au venituri din chirii
Ceea ce trebuie să știm este faptul că, orice venit, fie chiar și din chirii, trebuie declarat către organele în drept, altfel cei care vor fi prinși ”cu mâța-n sac” trebui să plătească impozitul şi contribuţia la asigurările sociale de sănătate datorate, dobânzile şi penalităţile de nedeclarare, avertizează reprezentanţii ANAF.