ANAF a făcut anunțul pentru milioane de români. Ce modificări sunt în 2021

de: Alexandra Chivu
05 01. 2021

Modelul declarației unice pentru persoanele fizice autorizate și alți profesioniști urmează să se modifice, conform unui proiect de ordin pus în dezbatere de ANAF în ultima zi din 2020. Acesta nu se aplică acum, ci întâi trebuie să primească semnătura președintelui ANAF și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Declarație unică 2021: modificările propuse de ANAF

Modificările vor fi aduse formularului 212 ”Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, anume:

  • se introduc două secțiuni diferite pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili pentru indemnizațiile de la stat prevăzute de UG nr. 30/2020, dar și de OUG nr.132/2020. Pentru ajutoarele date profesioniștilor și altor persoane, stabilite de aceste hotărâri, autoritățile au adus, în 31 decembre 2020, mai multe lămuriri prin ordonanța de urgență 226/2020;
  • se introduc rânduri necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii nr. 153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al caselor de marcat electronice din impozitul anual pe venit. Unele dintre prevederile acestei legi se aplică din 1 august 2020, în vreme ce altele pentru perioada 2018 – 26 iulie 2020. Prin aceste schimbări, comercianții își pot recupera indirect banii dați pe case de marcat dn 2018 și până spre mijlocul verii trecute;
  • se elimină rubricile referitoare la veniturile din închiriere în sop turistic din capitolul II ”Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile ociale datorate pentru anul…”;
  • se actualizează secțiunea ”Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venit realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă”.

Potrivit proiectului, noul model al declarației unice urmează să fie folosit „pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate începând cu anul 2020, precum şi pentru declararea impozitului pe veniturile estimate şi a contribuţiilor sociale datorate începând cu anul 2021”.

Noutăți

Spe finalul lunii decembrie 2020 a fost schimbat și termenul anual pentru depunerea ei, așa că, din acest an, depunerea se va face până în data de 25 mai, nu doar până în 15 martie, cum era prevăzut până acum. De asemenea, ziua de 25 mai va fi și termenul pentru plata taxelor stabilite prin declarația unică, potrivit avocatnet.ro.

  • Amintim că pe tot parcursul anului 2020 au apărut schimbări care vizează persoanele fizice autorizate.
  • PFA-urile pot cere indemnizaţia ca urmare a reducerii activităţii până la mijlocul anului 2021.
  • Proiectul de ordin nu se aplică de acum, ci trebuie să primească semnătura președintelui ANAF, apoi să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.