Amnistie fiscală, pregătită la Guvern: cine sunt românii care scapă de plata CASS
Guvernul a pregătit o amnistie fiscală care vizează mai bine de jumătate de milion de români.
Guvernul a redact un proiect de ordonanță de urgență care presupune o amnistie fiscală pentru 600.000 de români. Ei ar putea fi scutiți de la plata CASS, adică a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate. E vorba de contribuțiile care s-au datorat din veniturile realizate în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017.
Toate aceste prevederi apar în nota de fundamentare a proiectului de OUG, publicată de Ministerul Finanțelor.
Cine sunt românii care scapă de plata CASS și care sunt condițiile
La nivelul Ministerului Finanţelor s-a analizat impactul unei astfel de măsuri. Astfel, au fost identificate toate persoanele fizice care, între iulie 2015 și 31 decembrie 2017, au obținut venituri lunare sub nivelul salariului de bază minim brut pe țară.
E vorba de 600.000 de români care se încadrează pentru a beneficia de această amnistie fiscală.
”Ca urmare, pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel”.
Proiect Ministerul Finanțelor
Impactul economic al acestei măsuri ar depăși 1 miliard de lei, potrivit Ministerului Finanțelor.
”Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin declaraţia unică), iar contribuţia se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară. Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum şi persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calităţii de asigurat”.
Proiect Ministerul Finanțelor
De precizat că mulți economiști atrag atenția că proiectul Ministerului Finanțelor este, în realitate, praf în ochi. Ce nu spune Guvernul și e valabil în cazul multor români e că pe multe dintre conturile acestor români au fost puse deja popriri în perioada 2015-2017.
Așadar, banii aceia au fost deja încasați de stat. Deci, teoretic, acești bani ar trebui dați înapoi.