Amnistia și grațierea, în linie dreaptă: Când se adoptă OUG-ul lui Dragnea

de: Puiu Alexandru
17 12. 2018

Dumincă, pe 16 decembrie, a avut loc Consiliul Național al PSD, iar amnistia și grațierea au reprezentat unul dintre subiectele principale. Spre deosebire de alte dăți însă, se pare că va deveni realitate mai repede decât se aștepta cineva.

Amnistia și grațierea au fost subiectele preferate ale lui Dragnea și Tăriceanu din ultimul an. Proiectul pentru o ordonanță de urgență menită să-l scape pe liderul PSD de închisoare a reprezentat subiectul mai multor tensiuni în alianța de guvernare. Până acum, Ministrul Justiției a rezistat presiunii din partea lui Dragnea, dar OUG-ul se pare că se va materializa în curând.

Conform unor surse din PSD citate de Hotnews, amnistia și grațierea vor intra în curând la votul Parlamentului, iar dacă totul merge conform planului, ordonanța de urgență cu pricina ar trebui votată până la 15 ianuarie 2019, peste doar câteva săptămâni.

În ultimele săptămâni, atât Dăncilă, cât și Toader, au primit numeroase întrebări pe marginea subiectului arzător. În loc să nege că ar cocheta cu ideea, singura promisiune pe care au făcut-o este că nu va fi votată până la finele acestui an. Subiectul a revenit în discuție la Consiliul Național PSD și a fost subiectul mai multor discursuri.

„Doamnă premier, domnule ministru al justiţiei, m-am născut în România. Dincolo de ce spun cei răi şi cei minoritari, PSD trebuie să facă dreptate până la capăt. PSD şi Parlamentul ţării, organul suprem, legislativ al poporului, trebuie să ducă la capăt reforma justiţiei. Un înalt oficial roâan spunea, mai bine un vinovat în libertate, decât un nevinovat închis. Aceasta este Justiţia. Dacă vrem o ţară ca afară, să ne asumăm responsabilitatea şi să apelăm la Constituţie, care consacră aceste mijloace, care pe de o parte ne vor opri să plătim bani grei pentru procesele pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi pe de cealaltă parte reparăm toate nedreptăţile făcute în timpul regimului de tristă amintire a lui Traian Băsescu. Eu, ca cetățean al acestei țări, vă încurajez să facem dreptate, anume, să folosiţi prevederea constituţională şi să daţi ceea ce este normal – amnistia şi graţierea în România anului 100″, a spus Marian Oprișan în ședința.

Un discurs ”îmbucurător” într-o manieră similară a avut și Tăriceanu. „Consider că am ajuns în ultimul ceas în care ne mai putem aşeza la masă, Putere şi Opoziţie, Parlament şi Guvern, preşedinte şi societate civilă, pentru a hotărî măsurile care trebuie luate pentru ca abuzurile să nu mai fie posibile, pentru ca justiţia să devină accesibilă oricui, iar nedreptăţile să fie pe cât posibil îndreptate. Şi dacă ei nu vor să o facă, o putem face noi, pentru că datorăm asta miilor de familii pe care sistemul le-a abuzat şi pentru că a venit timpul să iertăm, să ne unim şi să întoarcem o pagină pe care nimeni nu o consideră că este exemplară sau pentru mândria noastră, este ruşinea noastră”, a spus preşedintele Senatului.

„Implicarea în mediul politic a procurorilor, serviciilor de informaţii sau a instanţelor s-a făcut întotdeauna în mod partizan. Aşa s-a ajuns ca un număr redus de persoane – ca Maior şi Coldea, cum este doamna Kovesi şi Livia Stanciu – să stabilească cine poate fi preşedintele României sau cine poate fi ministru, până la cine poate fi numit director general într-un minister sau altul. Lucrurile au luat-o complet razna începând cu anul 2010 şi sistemul nu a dat înapoi nici după schimbarea locatarului de la Cotroceni. Dimpotrivă. Înalţilor demnitari li se fac în continuare dosare – după cum aţi văzut – care sunt clar cu intenţie politică, ca să poată, bineînţeles, aceşti oameni să fie plimbaţi pe la DNA ori de câte ori este ceva important în România. De asemenea, primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali sau judeţeni sunt intimidaţi cu chemări repetate la parchete pentru cauze inventate în cele mai multe dintre situaţii”, a continuat Călin Popescu Tăriceanu, conform Agerpres.