Amestecul puternic care te scapă de omizile din pomi. Ce trebuie să folosești
Deși pot părea inofensive, adevărul este că omizile pot fi invazive și pot distruge foarte ușor grădinile sau culturile. Din acest motiv, este important să știi cum să previi și să elimini o infestare cu omizi. Iată amestecul eficient care sigur va da rezultate remarcabile.
Cu ce să stropești pomii ca să scapi de omizi
Printre cei mai comuni dăunători din livezi și grădini, unul dintre cei mai agresivi sunt omizile. Prin urmare, îndepărtarea lor de pe plante ar trebui să fie o prioritate în lucrările de grădinărit, deoarece, deși pot părea inofensive, acestea sunt foarte dăunătoare pentru culturi.
Aceste insecte mici și blănoase, descendente ale fluturilor și moliilor, se hrănesc cu o multitudine de fructe, legume și verdețuri. Deși au un ciclu de viață de cel mult 45 de zile, ele pot face pagube semnificative în acest timp scurt. Impactul variază de la provocarea de boli până la uciderea completă a plantei în cauză.
Amestecul care te va salva
Uneori, cele mai simple soluții sunt cele mai eficiente. În cazul omizilor, o soluție de apă caldă și săpun de vase ușor este arma secretă. Pe măsură ce culegi omizile de pe plantele tale, pur și simplu îneacă-le acest amestec săpunos.
De asemenea, ridică frunzele plantelor și verifică dacă există ouă de omizi care se ascund. Pentru a proteja plantele vulnerabile, stropește-le bine cu apă cu săpun. Aceasta creează o suprafață alunecoasă pe care omizile pur și simplu nu o pot parcurge, asigurându-te în acest fel că plantele tale rămân în siguranță și sănătoase.
Cum să previi apariția lor
Există mai multe modalități eficiente de a preveni apariția omizilor în grădina ta. Întotdeauna este important să faci unele cercetări înainte de a cumpăra orice preparat comercial, iar asta pentru că uneori un produs va spune pe etichetă că este ”sigur”, când, de fapt, este dăunător în multe feluri. Iată câteva soluții naturale:
Descurajează moliile
Acestea sunt atrase de lumină pe timp de noapte, așa că, dacă este posibil, încearcă să nu ai lumini în jurul grădinii pe timp de noapte.
Plantează separat culturile de legume de flori
Fluturii sunt atrași cel mai mult de florile bogate în nectar. Dacă omizile sunt o problemă, păstrarea plantațiilor pentru polenizatori separate de cele pentru hrană va reduce șansele unei infestări cu omizi în grădina de legume.
Plante însoțitoare
Unele ierburi cu miros puternic, inclusiv lavanda, salvia, menta și arnică, vor descuraja omizile. Nu plantați menta direct în grădina ta, deoarece este foarte invazivă, dar plasarea unui mic recipient în apropiere poate ajuta la îndepărtarea omizilor.
Rotația culturilor
Insectele sunt inteligente sau, cel puțin, se pricep să supraviețuiască. Schimbarea varietăților de culturi și a locațiilor de plantare de la un an la altul face ca fluturii și moliile să se stabilească mai greu în grădina ta.