Amestecul natural care face ca baia ta să miroasă spectaculos. Vei uita de odorizantele din comerț

de: Daoud Andra
15 08. 2024

Indiferent cât de des am face curățenie, unele locuri din casă au un miros specific și este nevoie să apelăm la tot felul de soluții pentru a-l neutraliza. Din cauza umezelii, în baie apare adesea un miros neplăcut, iar pentru a scăpa de el ai la îndemână o soluție naturală. Nu mai este nevoie să apelezi la odorizant chimic din comerț, ci să amesteci câteva ingrediente banale.

Soluția care face baia să miroasă spectaculos

Multe dintre problemele casnice se pot rezolva apelând la ingrediente naturale, fără să fie nevoie de soluții chimice. Indiferent că vorbim despre curățarea anumitor suprafețe sau neutralizarea unor mirosuri, există câteva ingrediente la îndemână care, atunci când sunt amestecate, au un efect imbatabil.

Dacă vrei să prepari un odorizant natural pentru baie, fără chimicale, ai nevoie de: uleiuri esențiale, coji de citrice, bicarbonat de sodiu și oțet alb. Puse împreună, acestea au un efect puternic și sunt mai eficiente decât soluțiile din magazin, care doar maschează mirosul neplăcut, nu îl elimină.

Într-un vas, amestecă 1/2 cană de bicarbonat de sodiu cu 1/4 cană de oțet alb, 1/4 cană de coji de citrice (lămâie, portocală sau grapefruit) și 10-15 picături de ulei esențial (lavandă, mentă, eucalipt sau portocală). Toarnă apă peste ele și amestecă bine, până când bicarbonatul s-a dizolvat.

Cum să aplici amestecul

Dacă ai coji de fructe uscate, cel mai bine este să torni peste ele apă fierbinte, împreună cu bicarbonatul. Lasă amestecul să se răcească, după care poți pune și oțetul și uleiurile esențiale. Strecoară soluția, pune-o într-un recipient cu pulverizator și aplică pe suprafețe din baie, precum cada, chiuveta, faianța sau vasul de toaletă de câte ori simți nevoia de a împrospăta mirosul.

Soluția este utilă din mai multe puncte de vedere, datorită ingredientelor sale. Pe de-o parte, uleiul esențial și coaja de citrice oferă un miros proaspăt, pe de altă parte, oțetul și bicarbonatul au rolul de a dezinfecta și de a absorbi mirosurile neplăcute, în loc să le mascheze.

Oțetul alb este cunoscut pentru proprietățile sale de curățare și neutralizare a mirosurilor. În amestecul acesta, oțetul alb ajută la combaterea bacteriilor și fungilor care pot contribui la mirosurile neplăcute din baie. De asemenea, oțetul intensifică aromele provenite de la uleiurile esențiale și cojile de citrice.

Bicarbonatul de sodiu este un agent de curățare natural care absoarbe mirosurile neplăcute și ajută la menținerea unei atmosfere proaspete. Acesta contribuie la neutralizarea acidității și adaugă o notă de prospețime atunci când este folosit.