Amestecul cu stafide care face minuni pentru legumele din curte. Este cel mai bun îngrășământ
Stafidele sau strugurii uscați sunt un produs alimentar uimitor, care poate fi consumat crud sau se poate folosi la copturi. Este produs în întreaga lume și este cunoscut sub diferite denumiri. Ceea ce nu mulți știu însă este că acestea se pot folosi și în grădină. Iată cum se poate transforma în cel mai bun ingredient pentru legumele tale.
Pentru ce folosesc grădinarii stafidele
Stafidele sunt, practic, struguri uscați, plini de mai multe substanțe nutritive. Soiurile depind de tipul de strugure folosit și sunt fabricate într-o varietate de dimensiuni și culori, inclusiv verde, negru, maro, albastru, violet sau galben. Dar, pe lângă utilitatea lor în gastronomie, stafidele pot fi un aliat de nădejde și la grădinărit.
Specialiștii spun că stafidele ajută plantele în stadiul inițial de creștere, fiind un supliment excelent și un îngrășământ natural la îndemâna oricui. Ele conțin oligoelemente utile, foarte necesare pentru plante.
Cum se prepară amestecul
Pentru acest truc nu este nevoie de stafide în sine, ci de un decoct care se face din ele. Acest lichid conține multa glucoză, care va pătrunde cu usurință în rădăcinile plantelor și le va oferi hidratarea necesară..
Dar haide să vedem cum se prepară acest îngrășământ din stafide. Pentru a obține decoctul, e nevoie de o mână de stafide uscate. Acestea se pun într-un litru de apă fierbinte (80-90 de grade) și se lasă la infuzat preț de aproximativ o oră.
De îndată ce lichidul ajunge la temperatura camerei, se poate strecura și folosi mai apoi la udarea răsadurilor. Atenție, însă, solul trebuie mai întâi umezit cu apă curată, după care stropit cu decoct.
Acest îngrășământ este potrivit încă de la primele răsaduri, adică la câteva săptămâni de când ai pus semințele. Procedura trebuie repetată la fiecare 10 zile.
Ce mai trebuie să știi este că stafidele pot acționa și ca un factor natural de descurajare împotriva anumitor dăunători. Astfel, se crede că îngroparea stafidelor în sol poate ajuta la descurajarea nematozii, un tip de vierme microscopic care poate strica rădăcinile plantelor.
Citește și: A presărat zahăr în grădină şi totul s-a schimbat. Aşa făceau şi bunicii noştri, puţini mai ştiu trucul