Amestecul care trebuie pus în vinete înainte să le depozitezi în congelator. Vor rezista mai mult timp
Deși sunt foarte versatile și prezintă coajă groasă, vinetele sunt sensibile. Tocmai din acest motiv, sunt pretențioase la capitolul depozitare. Multe gospodine au obiceiul de a congela vinetele. Cert este că dacă nu sunt păstrate într-un mediu potrivit, nu mai pot fi utilizate în bucătărie. Află în rândurile de mai jos care este amestecul care trebuie pus în vinete pentru a rezista mai bine în congelator.
Amestecul care trebuie pus în vinete
Vinetele sunt considerate legume, însă din punct de vedere botanic sunt fructe. Sunt unele dintre cele mai delicioase produse folosite de gospodine, toamna, la prepararea diverselor conserve pentru iarnă. Însă deși au coajă groasă, pulpa vinetelor este mult mai sensibilă decât ai fi crezut.
Tocmai din acest motiv, legumele nu pot fi lăsate oricum la congelator, în sezonul rece. Vinetele au o textură unică și un gust deosebit, însă depozitate în condiții nepotrivite nu vor mai putea fi folosite sub nicio formă în bucătărie.
Nu toate gospodinele depozitează vinetele în același mod. Unele preferă ca vinetele să fie deja coapte. Într-o astfel de situație, legumele trebuie lăsate la scurs înainte de a fi ambalate în pungi. În caz contrar, din cauza gustului amar, își vor pierde toată aroma.
Alte bucătărese preferă să pună vinetele la congelator direct în forma lor crudă. Dacă și tu vrei să procedezi astfel, este bine să ții cont de câteva trucuri. Este crucial ca, înainte de a pune legumele la rece, să le lași într-un amestec de apă clocotită și sare de mare, neiodată. În acest fel, vinetele vor rezista mai mult timp la rece și nici nu vor deveni amare.
În continuare, îți vom explica pas cu pas cum trebuie să procedezi dacă vrei să pui la congelator vinete crude.
Cum trebuie să le depozitezi la congelator
Mai întâi de toate, trebuie să speli legumele și să îndepărtezi codița acestora. Următorul pas implică porționarea vinetelor. Unele gospodine preferă să le taie în jumătate, altele sub formă de cuburi. Cel mai bine este să le tai în două, longitudinal, pentru a evita situația în care vinetele capătă gust amar.
După ce ai tăiat vinetele în jumătate, pune-le într-un vas încăpător. Presară sare de mare, neiodată, pe legume, din abundență. Lasă vinetele să absoarbă din sare pentru aproximativ zece minute.
Între timp, pregătește un alt vas în care să pui suficientă apă cât să acopere vinetele. Pune vasul pe foc, la flacără medie, până când lichidul dă în clocot. În momentul în care apa fierbe, toarn-o peste vinetele tăiate în jumătăți. Asigură-te că legumele sunt acoperite în întregime de apă clocotită.
Lasă vinetele astfel pentru aproximativ 25 de minute. La final, scoate legumele din bolul cu apă și clătește-le bine sub jetul de apă rece. Este absolut normal să absoarbă multă apă, deci nu te speria dacă observi că textura lor este ușor diferită. După ce ai clătit vinetele, lasă-le la scurs.
Dacă procedezi astfel, legumele vor rezista mai mult timp la congelator, fără să capete gust amar și fără să se strice. După ce vinetele s-au scurs, tot ce trebuie să faci este să le pui în pungi și să le depozitezi la rece.